Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2009 13:41 | Správy | Peniaze

Pravda o našich úsporách na penziu! Fico, ruky preč od našich peňazí!

Peniaze, ktoré si 1,5 milióna Slovákov odkladá na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), jej však nedajú spávať.

Svetová hospodárska kríza tak neprajníkom poslúžila, aby ešte viac tlačili na sporiteľov. Aké sú však fakty o dôchodkových fondoch? Skutočne v nich stratili ľudia peniaze? Prečítajte si, ako sa reálne zhodnotili úspory ľudí za celé štyri roky, odkedy im prišli do tzv. druhého piliera prvé peniaze.

Súkromné dôchodkové firmy dočasne umiestňujú úspory budúcich penzistov do rôznych finančných nástrojov, ako sú dlhopisy či akcie, v snahe zhodnotiť vklady čo najviac. Keďže finančné trhy sa od vlaňajšej jesene prepadli aj o 50 percent po celom svete, odrazilo sa to aj na zhodnotení dôchodkových fondov.

Avšak v oveľa menšej miere, často zanedbateľnej, v porovnaní s celkovým prepadom! Dôchodkové firmy za posledný rok dokázali stále s plusom zhodnotiť najmenej rizikové konzervatívne fondy. V nich je však len asi 5 percent z penzijných úspor, ale patria k nim najmä ľudia, ktorí si ich majú užívať najskôr - už o pár rokov.

Drvivá väčšina z 1,5 milióna ľudí, ktorí sa zapojili do reformy, má peniaze vo vyvážených a rastových fondoch. Ich peniaze sa znehodnotili od vlaňajšieho marca v niektorých fondoch aj o viac ako 6 percent. „Ak však porovnáme, ako si dôchodkové fondy viedli s porovnateľnými podielovými fondmi, tak strata druhej skupiny bola o tretinu väčšia,“ porovnáva Vladimír Ravinger z inančnej skupiny ČSOB. Ďalšie podielové fondy si pohoršili medziročne aj o desiatky percent.

Odborníci ľudí upozorňujú, že s podobnými prepadmi výnosov treba pri takomto spôsobe zhodnocovania a lehote sporenia niekoľko desiatok rokov rátať. Pravda tiež je, že za štyri roky fungovania fondov dokázali všetky - až na jednu výnimku - napriek aktuálnej kríze zverené peniaze aspoň o pár percent zhodnotiť.

Sporitelia II. pilier neopúšťajú

Chladné reakcie ľudí na snahy vlády vyhnať ich z druhého piliera naznačujú, že útoky budú pokračovať. V čase hospodárskej krízy, keď sa príjmy rozpočtu znižujú, totiž úspory ľudí predstavujú lákavý zdroj na financovanie vládnych projektov. Nečudo, že sporitelia majú o svoje peniaze strach, a Ficovi a jeho kabinetu odkazujú, aby im na úspory nesiahal. Za posledný štvrťrok, keď útoky vlády opäť zosilneli, z II. piliera vystúpilo len čosi vyše 4-tisíc sporiteľov. Informácie o aktuálnom stave boja o ich úspory im ponúka internetová stránka www.sporitel.sk.

Slovenské fondy v najlepšej šestici sveta!

Dôchodkové fondy na Slovensku patria medzi svetovú elitu. V období prebiehajúcej finančnej krízy patria medzi najlepšiu šesticu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta! Vyplýva to z februárovej analýzy OECD, ktorá mapuje dosah vplyvov krízy na fondy. V čase krízy hodnota majetku v dôchodkových fondoch okolitých krajín zaznamenala pokles viac ako 20 percent, na Slovensku len 5 percent. Treba to chápať tak, že keď všetci strácajú, vyhráva ten, ktorý klesá najmenej. Ani od vlády, ani celej ekonomiky neočakávame rast HDP v čase krízy na úrovni 7 percent, navyše ak sa okolitý svet prepadá do recesie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu