Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Bratislavčanka Denisa sa venuje remeslu na ústupe: Vyrába ich ručne už vyše 20 rokov!

Vyhynie knihárske remeslo? Rodená Bratislavčanka Denisa Vinczeová (41) sa už viac ako 20 rokov venuje neobvyklej ručnej výrobe kníh.

Zo strany mladých ľudí sa však o knihárstvo či podobné remeslá dlhodobo vytráca záujem. Denisa sa preto obáva, či sa vôbec nájde niekto, kto bude v tejto detailnej a prácnej, no zároveň unikátnej ručnej práci pokračovať. Remeslu chcela priučiť aj druhých ľudí, koronavírus jej však prekazil plány.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Denisa vyštudovala odbor knihárstvo na Polygrafickej škole v Bratislave. „Vtedy sa škola volala SOU Polygrafické a v triede nás študovalo asi 27 knihárov. Dnes viem o 4 spolužiakoch, ktorí sa ešte venujú knihárskemu remeslu a pracujú v tlačiarňach,“ prezrádza s tým, že záujem o knihárstvo sa vytráca.

Už od roku 2004 sa žiadni noví študenti, podľa jej slov, na tento odbor nehlásia. Aj napriek tomu, že dnes sa na výrobu kníh používajú stroje, Bratislavčanka dlhé roky pracovala v tlačiarňach, kde uprednostňovali najmä ručnú výrobu. Podaril sa jej aj unikátny kúsok! „V roku 2005 som navrhla na výrobu matričných kníh nasadzovanú väzbu, čo je jedna z ťažších metód vyrobenia knihy,“ odhaľuje svoju zanietenosť pre toto remeslo Bratislavčanka, ktorá dnes vyrába svoje autorské knihárske výrobky.

 

Z času na čas sa venuje aj oprave starých poškodených kníh. Malému kostolíku tak pomohla zachrániť vzácne kúsky, ktoré sa využívali pri bohoslužbách. Pri výrobe kníh používa remeselníčka špeciálne nástroje. „Každý knihár má svoju knihársku kosticu, takzvanú kostku, ktorou skladá hárky papiera. Je to základná pomôcka tak ako veľká knihárska ihla a niť na šitie knižného bloku,“ konkretizuje s tým, že nesmie chýbať ani šidlo, dláto či vŕtačka. Využíva však aj rôzne materiály, ako koža, ručný či ofsetový papier či látku na poťahovanie dosák. Samotná výroba však trvá aj niekoľko dní.

V ohrození pandémie

Denisiným snom je, aby sa knihárske remeslo zachovalo. Preto sa ho rozhodla odovzdávať ďalej. „Obávam sa toho, že ak my vyučení knihári raz odídeme, či bude mať kto po nás pokračovať, preto sa pokiaľ je to možné snažím učiť aj laikov a odovzdať to, čo som sa sama naučila,“ prezrádza. Pandémia však zmarila jej plány. Kvôli covidu totiž nemôže pokračovať vo svojich knihárskych workshopoch.

Otvoriť galériu
Koronavírus však podľa Denisy skomplikoval situáciu všetkým remeselníkom. „Trhy sa nekonajú, remeslá tým veľmi trpia a snažíme sa ich aj napriek takej ťažkej situácii ešte nejako udržať, aj keď je to naozaj náročné,“ dodáva s tým, že remeselníci do výroby vložili nielen svoj čas, ale aj finančné prostriedky na kúpu materiálu a spojazdnenie strojov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!