Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2021 02:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Najdlhšie vládnuca žena sveta kráľovná Alžbeta II.: Nečakané odhalenie o jej vzťahu s princom Filipom

Britská kráľovná Alžbeta II. (94) je rozhodne najznámejšou žijúcou panovníčkou sveta. V uplynulých dňoch vstúpila do neuveriteľného sedemdesiateho roku na kráľovskom tróne, ktorý zdedila po svojom otcovi Jurajovi VI. nečakane i dramaticky.

Zamilovaná do bratranca

Ako to už v európskych kráľovských rodinách býva, neraz sú manželia kráľovského rodu určitým spôsobom príbuzní. Platí to aj pre kráľovnú Alžbetu, ktorá je druho- a treťostupňová sesternica princa Filipa. Spoznali sa ešte pred vypuknutím vojny, vhodný čas na manželstvo však prišiel až po jej skončení, keď princezná dovŕšila 21 rokov.

Otvoriť galériu

Filip, bývalý princ dánsky a grécky, však nevyzeral ako šťastná voľba. Nebol finančne zabezpečený, o svoje tituly prišiel a jeho sestry boli vydaté za Nemcov s nacistickými väzbami. Ani britská verejnosť sa nepozerala na princa bez kráľovstva a vlastne neznámeho cudzinca s gréckym ortodoxným vierovyznaním so sympatiami. A tak musel Filip pred vstupom do manželstva prerušiť kontakty s veľkou časťou svojej rodiny, prestúpiť na anglikánsku vieru a prijať titul vojvodu z Edinburghu, aby ho po svadbe mohli oslovovať Jeho kráľovská výsosť. Po týchto ústupkoch musel zniesť aj nový výber priezviska, ktoré jeho deti nenesú po ňom, naopak, kráľovská rodina si osvojila označenie Windsorovci.

Mocná ríša sa drobí

Aj keď ešte za vlády Juraja VI. prišla britská ríša o tzv. korunný klenot, teda Indiu, vládla Alžbeta po nástupe na trón územiam po celej planéte. Okrem Spojeného kráľovstva bola aj panovníčkou Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky, Pakistanu a Cejlónu. Mnohé z území pod jej vládou získali počas dlhých desaťročí nezávislosť a stali sa republikami. Bola tiež svedkom vstupu i výstupu Spojeného kráľovstva do Európskej únie, za jej panovania sa vo Vatikáne vystriedalo sedem pápežov a na poste britských ministerských predsedov trinásť mužov a dve ženy.

Kráľovná Alžbeta bola korunovaná v 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve a išlo o prvú korunováciu vysielanú televíziou. Milióny divákov mohli takúto významnú udalosť sledovať po prvý raz v živote na vlastné oči. Odvtedy mala kráľovná mnoho príležitostí objaviť sa na obrazovkách i plátnach kín. Počas svojej dlhej vlády o nej bolo napísaných 5 rôznych životopisov, po roku 2000 boli natočené až štyri životopisné filmy a objavila sa aj v mnohých ďalších snímkach. A hoci ju poznáme ako vážnu a zodpovednú panovníčku, svoj zmysel pre humor dokázala celému svetu napríklad počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier, keď sa nechala z Buckinghamského paláca odprevadiť agentom 007 Jamesom Bondom, alias Danielom Craigom až na olympijský štadión, pričom v zostrihu to vyzeralo, akoby vyskočila padákom z helikoptéry nad štadiónom.

Kolotoč osláv sa rozbieha

Kráľovná, ktorá túto jar oslávi 95. narodeniny, má za sebou už celý rad osláv na tróne. Medzi inými aj strieborné (1977), zlaté (2002) a diamantové (2012) výročie korunovácie a ako prvá vládkyňa Veľkej Británie oslávila aj zafírové výročie v roku 2017. Na jún 2022 sú už naplánované veľkolepé oslavy jej platinového výročia, teda 70 rokov na tróne. Malo by ísť o predĺžený štvordňový víkend, ku ktorému bude vydaná špeciálna medaila a po kráľovnej možno pomenujú aj jeden zo slávnych mostov. Po celej krajine by sa mali vysádzať jubilejné stromy a všetci obyvatelia dostanú mimoriadny deň voľna. Plánovanie veľkolepých osláv, samozrejme, kazí náladu najstaršiemu nástupníkovi na trón, princovi Charlesovi, pretože je jasné, že ani na svoje 95. narodeniny sa kráľovná neplánuje vzdať vlády a odísť do zaslúženého dôchodku. 

Najdlhšie vládnuci panovníci v dejinách

72 rokov a 110 dní - Ľudovít XIV. vládol Francúzsku od r. 1643 do 1715

Otvoriť galériu
Ľudovít XIV.
Zdroj: getty images

70 rokov a 126 dní - kráľ Bhumibol Veľký, známy ako Rama IX. vládol Thajsku od r. 1946 do 2016

Otvoriť galériu
Kráľ Bhumibol Veľký
Zdroj: getty images

70 rokov a 91 dní - Ján II.Lichtenštajnský, vládol od r. 1858 do 1929

Otvoriť galériu
Ján II. Lichtenštajnský.
Zdroj: getty images

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí