Marián (42) doniesol recept od originálneho výrobcu zo Švajčiarska, kde 10 rokov pracoval ako kuchár. Na Slovensku je jediný certifikovaný predajca. Sľubný nápad sa u nás rozbiehal, no kvôli korone teraz prežíva najťažšie chvíle. Svoj flammkuchen, ktorý sa dá urobiť aj na vyše 20 spôsobov, nemá komu predávať.
Podľa Mariána (42) je flammkuchen francúzske jedlo, ktorého základ tvorí tenké cesto s múkou a olejom. „Základ je francúzsky špeciálny krém. Originálna verzia je so slaninou, ale môžeme robiť verzie aj podľa seba, či už so sušenými paradajkami, avokádom alebo aj na sladko,“ opisuje. Zahraničná dobrota pripomína pizzu.
Podľa Mariána je medzi nimi však rozdiel. „Cesto flammkuchenu je bez droždia, nie je také ťažké a je oveľa zdravšie,“ vraví východniar, ktorý sa k špecialite dostal vo Švajčiarsku, kam šiel robiť kuchára. Pred dvomi rokmi ju doniesol na Slovensko, kde ako jediný certifikovaný predajca začal flammkuchen predávať. „Zo začiatku sa zákazníci zháňali ťažko, ale keď som už mal prevádzky, už to malo klientelu,“ vraví.
Kým pracoval vo Švajčiarsku, na jeho dobrote si pochutnali aj herec Samuel Jackson, spevák Justin Bieber či ruskí športovci. Pre Slovensko nezabudol vytvoriť obľúbený variant s bryndzou a slaninou. Celková príprava aj s pečením trvá len pár minút. „Tým, že tu nie je droždie, na pečenie stačia 3 minútky, pečie sa to do chrumkava. Behom 4 až 5 minút môže mať zákazník čerstvý flammkuchen na stole,“ vysvetlil.
Žiaľ, ako iné gastroprevádzky, aj jeho zasiahla koronakríza. Jedinečný recept totiž učí robiť aj iné reštaurácie a zároveň pre ne vyrába cesto. Podniky sú však zatvorené. „Ublížilo nám to, prišli sme o zákazníkov, je to veľmi ťažké obdobie,“ priznal Marián. Keď hrozba nákazy a obmedzenia pominú, spolu s manželkou Monikou (43) chcú v predaji francúzskej pochúťky pokračovať. „Máme teraz čas rozmýšľať nad novými variantmi, nápadmi, a keď sa korona skončí, ideme opäť do toho,“ zakončil.