Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Odvolaný šéf kardiocentra Sabol napísal otvorený list, nové vedenie sa bráni: Stále tu panuje až chorobný strach

Slovná prestrelka v košickom kardiocentre! Po takmer týždni mlčania rozposlal exšéf Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) otvorený list.

Ministrom zdravotníctva odvolaný profesor chirurgie František Sabol (53) sa v ňom opisuje ako obyčajný občan a tvrdí, že podľa neho „pár špičkových zdravotníckych odborníkov“ hrubo a neobjektívne ovplyvnilo názor ministra, ktorý ho 4. februára odvolal. Dodal, že je pripravený na verejnú diskusiu. Nové predstavenstvo zase hovorí o strachu zamestnancov z bývalého vedenia a popiera informácie o prepúšťaní.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Odvolaný riaditeľ pripomenul, že je jediným srdcovým chirurgom pôsobiacim na Slovensku s titulom profesor, ale píše ako občan Sabol. „Na čele ústavu som bol od roku 2003 a pod mojím vedením sa nám podarilo vybudovať 2 budovy špičkového kardiovaskulárneho ústavu. Novému poverenému vedeniu sme nezanechali prázdnu špajzu, ale viac ako 11 miliónov eur na účtoch spoločnosti. Ekonomické ukazovatele boli excelentné,“ uviedol Sabol s tým, že zamestnanci mali nadštandardné platy a k tomu aj 13. a 14. gážu.

„Do praxe sme uviedli desiatky najmodernejších diagnostických a terapeutických postupov, zriadili sme nadčasovú hybridnú operačnú sálu, CT pracovisko, biochemické laboratórium. Ošetrujeme ročne desaťtisíce pacientov,“ pripomenul exšéf VÚSCH. Atmosféru na bývalom pracovisku, na rozdiel od nového šéfa Antona Juru, považuje za profesionálnu, pokojnú a priateľskú. „Ďakujem všetkým, ktorí v stovkách opakovane podpísali petíciu na moju podporu.

Otvoriť galériu

Som rozhodnutý prihlásiť sa do transparentného výberového konania na obsadenie miesta v predstavenstve,“ zdôraznil Sabol, ktorý už v úvode listu tvrdil, že jeho slová nemajú byť konfrontačné. Napriek tomu napísal: „Pár samých seba hodnotiacich ‚špičkových zdravotníckych odborníkov‘ hrubo a neobjektívne ovplyvnilo názor pána ministra.“ V závere ešte vyzval nového člena predstavenstva, kardiochirurga Štefana Lukačína (51) na preukázanie odborných stáží a odbornú diskusiu v anglickom jazyku. Inak žiada jeho zloženie funkcie.

 

Nové vedenie sa bráni

Poverený predseda predstavenstva VÚSCH Anton Jura so svojím tímom už v Novom Čase predstavil výzvy a priority. Teraz je na svete aj vyhlásenie jeho tímu. „Je smutné a odsúdeniahodné, že v týchto pre zdravotníctvo a spoločnosť ťažkých časoch niekto zbytočne a vo svoj prospech odkláňa pozornosť od toho najdôležitejšieho: poskytovať zdravotné služby na čo najvyššej úrovni,“ doplnili v tlačovej správe noví členovia predstavenstva s tým, že profesor Sabol ostal prednostom kardiochirurgickej kliniky a môže naplno využiť svoje dispozície.

„Stále tu panuje až chorobný strach z bývalého vedenia. Podpisové a petičné akcie na podporu bývalého vedenia nie sú spontánne, ale organizované podozrivým spôsobom. Zdravotné sestry vraj podpisujú aj čisté biele hárky a dostávajú komentáre typu: tu podpíš, lebo príde nové vedenie a zoberú ti všetky príplatky. Chceme ich ubezpečiť, že informácie o plánovanom prepúšťaní a znižovaní platov sú nepravdivé,“ dodali v oficiálnom vyjadrení. Nový Čas oslovil ohľadom Sabolovho listu aj ministerstvo zdravotníctva, no do uzávierky sa nevyjadrilo.

 

Vizitky nových členov predstavenstva

Anton Jura (55)

Otvoriť galériu
Anton Jura (55)
Zdroj: aaj

Manažér s dlhoročnou praxou vo vysokých riadiacich pozíciách prevažne v priemyselnej oblasti na Slovensku, v USA a Kanade. Na Pittsburskej univerzite v USA úspešne absolvoval aj vyššie ekonomické štúdium - MBA. Bol prezidentom Zväzu hutníctva, baníctva a geológie.

 

Martin Studenčan (58)

Otvoriť galériu

Patrí k najskúsenejším klinickým kardiológom a zdravotníckym manažérom na Slovensku. V roku 2003 bol zakladajúcim riaditeľom VÚSCH. V Košiciach a neskôr aj v Prešove zaviedol prestížny program najmodernejšej invazívnej liečby infarktu myokardu. Stál pri zrode a vývoji technológie, ktorú dnes využívajú všetky nemocnice a záchranky na Slovensku pri záchrane pacientov s infarktom myokardu a s cievnou mozgovou príhodou.

 

Štefan Lukačín (51)

Otvoriť galériu

Patrí k najskúsenejším kardiochirurgom na Slovensku. Je spoluzakladateľom kardiochirurgie v Košiciach. Absolvoval stáže na kardiochirurgických klinikách v Českej republike, Holandsku, Nemecku, Belgicku, Slovinsku, Španielsku či vo Francúzsku. Spolupodieľal sa na zavedení nových postupov - záchovné operácie srdcových chlopní, operácie srdca bez mimotelového obehu a ďalšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok