Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 15:46 | Správy | Zahraničné správy

Alarmujúca situácia v Česku: Dvom regiónom hrozí cielené sprísnenie opatrení

Česká vláda bude vo štvrtok rokovať o cielených opatreniach pre časť krajiny, ktoré by sa mali týkať troch okresov v dvoch krajoch. Po stredajšom zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to médiám povedal minister vnútra Jan Hamáček, informuje spravodajský portál TN.cz.

Hejtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek v stredu pre TV Nova povedal, že sa chystajú na uzavretie okresov Cheb a Sokolov - ak ho vláda schváli. „Včera (v utorok, pozn. red) ma kontaktovala hlavná hygienička s tým, že naše najpostihnutejšie okresy Sokolov a Cheb sú masívne zasiahnuté šírením covidu. Teraz sa pripravujú krízové opatrenia, napríklad aj prípadné obmedzenie mobility v rámci týchto okresov," priblížil Kulhánek s tým, že pokiaľ vláda mimoriadne reštrikcie schváli, bude kraj na ich vymáhanie potrebovať pomoc "zhora", pretože s vlastnými ľuďmi si nevystačí. Dôslednejšie by mali podľa neho kontrolovať aj nosenie rúšok.

V Královohradeckom kraji by sa malo mimoriadne sprísnenie týkať okresu Trutnov, kde teraz dokončené rozbory vzoriek odobratých ešte na začiatku januára ukázali 60-percentný výskyt britskej mutácie koronavírusu. Hejtman Martin Červíček v tejto súvislosti pre TV Nova uviedol, že „hermetické uzavretie okresu Trutnov na stole nie je". Ide podľa neho napríklad o obmedzenie mobility na horách - návrh počíta s tým, že tam nevpustia ľudí, ktorí tam nebývajú. „Situácia nie je dobrá, utorkový nárast je alarmujúci, môže byť daný aj šírením britskej mutácie vírusu. V niektorých krajoch už sú problémy s kapacitou lôžok, vo štvrtok preto chceme na vláde riešiť cielené opatrenia," povedal po rokovaní ÚKŠ Hamáček. Aké zvláštne reštrikcie by sa mohli častí spomínaných krajov týkať, nechcel spresniť.

 

Rozhodne sa však podľa neho nechystá hermetické uzavretie častí republiky. Uviedol tiež, ze pokiaľ ide o návrat maturantov a následne aj ďalších študentov do škôl, berie všetko ako prioritu. „Z Európy máme deti doma najdlhšie. Rozhodli sme sa čo najviac inšpirovať rakúskym modelom, išli by sme teda cestou antigénového samotestovania žiakov. Ideálne by bolo využiť rovnaké testy, aké používa práve Rakúsko," priblížil.

V utorok české laboratóriá odhalili ďalších 10 165 prípadov nákazy koronavírusom. To je o 1 022 viac ako pred týždňom a zároveň prvý raz od polovice januára, keď počet infikovaných za jeden deň prekročil hranicu 10-tisíc. V krajine v súčasnosti evidujú 96 759 aktívnych prípadov, hospitalizovaných je 5 921 ľudí a 1 058 z nich je vo vážnom stave. Počet obetí pandémie v Česku dosiahol 17 642.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?