Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2021 14:30 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Slovenskí reprezentanti s Downovým syndrómom trénujú doma: Obdivuhodné, na čo sa dali počas karantény!

Nezastavila ich ani momentálna situácia! Nielen školáci, ale aj naši úspešní reprezentanti na Svetových hrách Špeciálnej olympiády sa kvôli pandémii koronavírusu premiestnili do online prostredia.

Gymnastka Gizka Bilíková (39) z Nitry a jazdec Filip Graňo (23) zo Santovky (okr. Levice) tiež trénujú online. Chýbajú im však súťaže, kontakt s ľuďmi a nefalšovaná atmosféra majstrovstiev či iných pretekov. Nový Čas sa pozrel, ako vyzerajú ich tréningy v domácom prostredí.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Príprava na majstrovstvá i olympiádu

Otvoriť galériu

Gymnastike sa venuje už odmalička a vyše 19 rokov robí skvelé meno Slovensku doma i vo svete. Gizka Bilíková (39) zbožňuje tréningy, súťaže a možnosť odprezentovať svoj talent. Toto všetko jej teraz veľmi chýba. „Denne zápasíme s otázkami: ‚Kedy už bude tréning, súťaž, kedy stretnem Arabesky?‘ Napriek tomu, že sa virtuálne zúčastnila medzinárodnej inkluzívnej súťaže v modernej gymnastike v Mexiku a Latinskej Amerike, kde si vybojovala zlato a bola natešená z úspechu, publikum jej chýba. Súťaž na gymnastickom koberci v hale za podpory divákov a kolegýň gymnastiek je pre každého športovca dôležitá, dobíja ich to energiou a radosťou, je to pre nich zadosťučinenie a odmena za ich športové výkony,“ vysvetľuje Emília, mamina a zároveň trénerka.

 

Spolu s Gizkou sa však snažia myslieť pozitívne aj v tejto náročnej situácii, ktorú tak ako všetko ovplyvnila pandémia. „Nebyť covidu, už by sme pre ňu pripravovali nové zostavy, pretože rok 2022 sa bude niesť v duchu kvalifikácie na Svetové hry Špeciálnych olympiád v Nemecku. Momentálne vyberáme hudbu k náčiniam a pevne verím, že na jar sa vrátime do haly trénovať. A ak sa kvalifikuje, budem šťastná mama-trénerka,“ hovorí Emília s tým, že Gizka momentálne trénuje v domácom prostredí.

Počas prvej vlny Špeciálne olympiády Slovensko totiž pre každú športovkyňu zabezpečili a doručili domov cvičebné pomôcky a náčinie. Okrem toho sa Gizka zapája aj do domácich prác. „Zbožňuje so sestrou piecť a variť špeciality. Zdokonaľuje sa aj vo vyšívaní, robí jej nesmiernu radosť vyšívať darčeky pre rodinu i priateľov. Veľmi rada chodí na prechádzky do prírody, keď je teplejšie rada sa bicykluje,“ vraví mamina a ešte čo-to prezradí.

Otvoriť galériu

„Možno sa mnohí budú čudovať, ale zaujíma ju aj politika a všetko dianie okolo nás, rada si prečíta časopisy, pozrie dobré filmy a televíziu.“ Ak to tento rok vôbec bude možné, Gizka sa zúčastní tanečných Majstrovstiev sveta Špeciálnych olympiád v Grazi a na jeseň ju čakajú Majstrovstvá Slovenska špeciálnych olympiád v modernej gymnastike. „Veríme, že po úspechu v roku 2019 na Svetových hrách ŠO v Abú Zabí dosiahne ďalší úspech,“ uzavrie s nádejou mamina.

Gizkine úspechy na svetových hrách

  • 2003 Dublin - Írsko - moderná gymnastika - štyri zlaté a jedna strieborná
  • 2014 Šanghaj - Čína - 5 strieborných
  • 2016 Atény - Grécko - 5 strieborných
  • 2015 Los Angeles - USA - 4 bronzové a jedna strieborná
  • 2019 Abú Zabí - SAE - 3 zlaté a dve strieborné

Jazdecké eso sa dalo na golf

Otvoriť galériu

Patrí medzi najlepších jazdcov Špeciálnych olympiád na svete a v sedle koňa sa mu málokto vyrovná aj medzi zdravými jazdcami. Filip Graňo (22) je skrátka talent a živel, akého len ťažko niekde nájdete. Mladý muž je neustále v pohybe a súčasná situácia ovplyvnená epidémiou koronavírusu mu vôbec nerobí dobre. Napriek tomu sa nevzdáva a trénuje, ako sa len dá. „My sme boli zvyknutí stále niekde byť medzi ľuďmi. Filip je spoločenský typ a veľmi ťažko to teraz znáša,“ prezradil Filipov otec František.

„Minulý rok bol prvý, keď sme sa za posledných 5 rokov nedostali na preteky do zahraničia,“ hovorí s tým, že jeho syn, hoci je smutný, vždy sa postará o milované kone a o boxy. Dokonca má dva nové športy. „V lete rozšíril svoj športový obzor a stal sa prvým golfistom s Downovým syndrómom so zelenou kartou na Slovensku. Okrem toho ešte preteká na snežniciach, kde si v behu stihol ešte minulý rok v januári strihnúť bronz na majstrovstvách vo Švajčiarsku,“ vyratúva doslova neuveriteľný synov športový záber hrdý otec.

Otvoriť galériu

Golfové tréningy má teraz Filip dva až tri razy týždenne, okrem toho pravidelne cvičí. „Kone má stále ako šport číslo jeden, golf a snežnice sú ako doplnok. Okrem toho teraz, keď nemôže po nociach spať, vymaľúva autá. Viete, on ako spoločenský typ nadáva teraz na koronu a chce sa už konečne dať zaočkovať,“ s úsmevom zakončí Filipov otec.

Najväčšie  Filipove triumfy

  • 2015 Los Angeles - USA - zlato a striebro
  • 2015 - Guadalajara - Mexiko - víťazstvo na Svetovom pohári NBHA
  • 2017 Panama - majster sveta WBHA hendikepovaných
  • 2018 Paríž - Francúzsko  - majster Európy v Extreme Cowboy Race
  • 2019 Georgia - USA - druhé miesto v 5. divízii medzi mužmi bez hendikepu
  • 2019 Abú Zabí - SAE - 2 strieborné
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!