Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2021 14:00 | Správy | Domáce správy
Video

Nový riaditeľ SND Matej Drlička otvorene o živote: V mojej „bubline“ sú iba ľudia, ktorí mi prajú

Nový generálny riaditeľ Slovenského národného divadla v Bratislave Matej Drlička (44) sám seba charakterizuje ako vorkoholika.

Návrat domov

Keď sa k tomu pridali aj komplikácie v súkromnom živote, vrátil sa domov. Nevedel si predstaviť, že by presedlal na iné povolanie, chcel zostať v hudobnej brandži. Zvolil si hudobný manažment a istý čas pôsobil aj ako pedagóg. „Zrazu sa mi otvoril svet a zistil som, aký je široký. Organizovať niečo ma napĺňa oveľa viac, ako sedieť na stoličke,“ hovorí.

Vymyslel festival Viva Musica!, ktorý sa už stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života. Inšpiráciou mu boli festivaly vo Francúzsku. „Juh Francúzska je priam posiaty malými aj veľkými letnými festivalmi. Sú doslova v každom meste a dedine. Ako člen Orchestre Regional de Cannes a komorný hráč som absolvoval nesmierne množstvo koncertov na takýchto letných, väčšinou open-air festivaloch,“ objasňuje, čo ho inšpirovalo pri vymýšľaní bratislavského festivalu.

Otvoriť galériu

Trpezlivý a tvrdohlavý

Netají sa tým, že prvé ročníky skončili v mínuse. „Nemám žiadne ekonomické vzdelanie a urobil som plno chýb. Ale neľutujem, keby som ich neurobil, Viva nie je tam, kde je dnes. Nebol dôležitý zisk, ale to, že sme vybudovali niečo, na čo môžeme byť hrdí,“ myslí si. Festival sa pod jeho vedením vyprofiloval na najväčší a najnavštevovanejší letný festival klasickej hudby na Slovensku. Roky manažovania obrovskej akcie, na ktorej vystúpili svetové hviezdy, ho veľa naučili.

Manažérske zručnosti si zdokonaľoval aj počas rokov vedenia vlastnej eventovej agenúry Viva Events, ktorá organizuje firemné podujatia pre veľkých korporátnych klientov. A získané vedomosti chce zúročiť ďalej. Aj preto sa rozhodol na sklonku roka 2020 prijať ďalšiu výzvu. Do výberového konania na post generálneho riaditeľa SND sa prihlásil s konceptom postupného ozdravovania s pomocou kolektívu odborníkov. Konkrétne mená predstavil už vo svojom projekte.

Hejty si nevšíma

Po jeho vymenovaní sa ozvali aj neprajníci a hejteri. Dokáže ho to zneistiť, berie si ich slová k srdcu? Jeho odpoveď je jasným odkazom. „Ak máte na mysli hejty na sociálnych sieťach, tak tie nesledujem. Už vyše roka sa tomuto virtuálnemu zlodejovi času úspešne vyhýbam. V mojej ‚bubline‘ sú iba ľudia, ktorí mi prajú.“

Otvoriť galériu

Vziať si na plecia takú obrovskú zodpovednosť, ako je riadiť Slovenské národné divadlo, je veľká nálož, navyše, ak sa vie, že tam čaká obrovská nádielka neriešených problémov. Treba na to okrem teoretickej vízie aj obrovskú odvahu a odhodlanie. Drlička si však trúfa aj vďaka tomu, že si vybudoval tím ľudí, ktorí sú naladení rovnako. „Zodpovednosť spolu so mnou nesú na pleciach aj ďalší členovia môjho tímu. Prvé dni v SND ma utvrdili v tom, že som si na túto náročnú cestu vybral skvelých a pracovitých ľudí. Bez nich by som do toho nešiel,“ konštatuje. Do SND vstúpili s vopred premysleným plánom a stratégiou. Každý člen tímu má jasne určené úlohy a ciele. Prvé kroky už majú úspešne za sebou.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Monika Macháčková, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať