Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2021 11:00 | Správy | Politika

Matovič sa stiahol: Prečo trucuje uprostred krízy?! Politológ hovorí o extréme, Cigániková o sabotáži

Urazil sa a stiahol sa do úzadia! Šéf vlády Igor Matovič (47) sa v najhorších pandemických časoch rozhodol nezúčastniť rokovaní vlády a prijímanie nových opatrení nechal na svojich ministroch.

Tento krok vysvetľuje tým, že sa už vraj prejedol populistických hier, týkajúcich sa zmien COVID automatu, ktorý vstupuje do platnosti už v pondelok. Premiér tak síce berie plný plat, no zodpovednosť za rozhodnutia vlastného kabinetu sa snaží hodiť na iných. Matovič je často kritizovaný za to, že až príliš zasahuje do prijímania protipandemických opatrení a manažovanie krízy nezvláda.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Viacerí vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej ho preto vyzývali, aby prenechal riadenie krízy na niekoho iného. Najnovšie sa rozhodol nezasahovať do rozhodovania vlády o nových opatreniach, ktoré majú začať platiť už od pondelka 8. februára. Nie je to však preto, že vyslyšal hlasy tých, ktorí ho upozorňovali na chyby, ale preto, že nechce mať zodpovednosť za nové opatrenia.

Hnevá ho, že COVID automat schválili všetky koaličné strany, no tesne pred tým, ako má začať platiť, sa menia viaceré jeho body. „Pred dvomi týždňami sme sa všetci dohodli, že od 8. februára Slovensko na automat prejde. Potom zrazu opäť prišli reči od niektorých členov koalície, že sa musí v automate uvoľniť toto, hento, tamto. V čase, keď sme mali rekord v počte hospitalizovaných. Takýchto populistických hier som sa už prejedol, a preto som sa rozhodol, že tentoraz pri vytváraní dohody radšej prítomný nebudem,“ vysvetlil svoje konanie Matovič.

 

Vzhľadom na britskú mutáciu považuje uvoľňovanie za riziko. „Rokovaní koaličných strán ohľadom COVID automatu sa tento týždeň cielene nezúčastňujem, lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa...“ dodal premiér.

Výsledok až v piatok večer

Matovič napriek svojmu štrajku nakázal ministrovi financií zvolať na piatok ráno zasadnutie vlády. Premiér naň neprišiel, tak ako dopredu avizoval. „Predseda vlády je šéfom vládneho kabinetu a musí niesť zodpovednosť za každé rozhodnutie,“ kritizuje jeho správanie politológ Radoslav Štefančík, ktorý dodáva, že ak sa Matovič nevie postaviť za rozhodnutia vlády, v ktorých bol prehlasovaný, mal by odstúpiť. Premiér však aspoň na diaľku zaúkoloval ministrov.

Nakázal im na zasadnutí prijať uznesenie, týkajúce sa nových nariadení. Totiž ani tri dni pred nabehnutím na automat neboli známe detaily, ako to bude presne vyzerať, a v neistote boli milióny ľudí, či už pre otváranie škôl, alebo pre test potrebný do práce. Viaceré samosprávy nevedeli, kto sa musí dať testovať a koľko odberných miest majú nachystať. Premiér na naše otázky do uzávierky neodpovedal, no v piatok večer sa nečakane ukázal na tlačovke o nových opatreniach.

Ak sa bojí prevziať zodpovednosť, mal by odstúpiť

Radoslav Štefančík, politológ

Otvoriť galériu

- Jeho správanie určite nie je správne. Je to zvláštne, ale zase pri Igorovi Matovičovi nič zvláštne. V jeho kontexte je to typické. Dôležité však je, že predseda vlády je šéfom vládneho kabinetu a musí niesť zodpovednosť za každé rozhodnutie. Aj za také, pri ktorom by bol prehlasovaný. Myslím si, že v takýchto prípadoch by si mal osvojiť takéto rozhodnutie a prezentovať ho navonok ako svoje. Ak sa bojí vziať zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutie svojich ministrov, tak by mal odísť z funkcie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!