Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2021 08:00 | Správy | Politika

Druhá kauza spojená s exministrom: Čo hľadala NAKA vo firme Žigu?!

Opäť v hľadáčiku polície. Okolo bývalého ministra Smeru a súčasného poslanca Hlasu Petra Žigu (48) sa už mesiace motajú muži zákona.

Najnovšie spravili raziu na spoločnosť, v ktorej je spoločníkom a už roky sa okolo nej vynárajú podozrenia v súvislosti s jej biznisom s drevom. Žiga vysvetľuje, že už dávno vo firme nie je konateľom. O čo v prípade ide?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Elitní policajti opäť zasahovali. NAKA na celom území Slovenska vykonala zaisťovaciu akciu pod krycím názvom Drevo. Ráno, krátko pred ôsmou hodinou prehľadali kukláči kancelárie v bratislavskom hoteli, kde sídli spoločnosť Taper. Tá je rodinným podnikom exministra Petra Žigu. Postupom času sa táto spoločnosť stala najväčším obchodníkom na trhu s drevom. Žiga však vysvetľuje, že od momentu, ako vstúpil do politiky, tak sa priamo vo firme neangažuje a je len spoločníkom, nie konateľom.

„Je dávno všeobecne známe, že spoločnosť Taper neriadi od vstupu do politiky v roku 2006. Okrem toho spoločnosť už predsa dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Plní si všetky svoje povinnosti voči štátu, čo preverilo množstvo kontrol,“ uviedol Žigov asistent Maroš Stano. Žiga je aktuálne v domácej karanténe po kontakte s pozitívnou osobou a čaká na výsledok PCR testu. Ku kauze sa vyjadril aj Žigov stranícky kolega Richard Raši.

 

„Z informácií, ktoré máme, pán Žiga ako verejný funkcionár vo firme nemôže pôsobiť v manažmente ani vo výkone. Je tam len spoločníkom a táto firma má vlastný manažment. Nemám k tomu žiadne bližšie informácie, počkáme si, aké budú výsledky. Veríme v zákonnosť postupov polície, prokuratúry, súdov,“ reagoval Raši.

Čudné obchody

Už v roku 2017 médiá upozornili na kauzu Žigovej spoločnosti, keď štátni kontrolóri našli nezrovnalosti v účtovníctve vtedajšieho smeráckeho ministra hospodárstva. Podľa vyšetrovania daniarov sa v rokoch 2014 a 2015 stala spoločnosť súčasťou podozrivého toku drevnej hmoty. Na základe týchto obchodov vznikali odberateľom odpočty DPH, zatiaľ čo firmy odviedli iba nízku daň.

Otvoriť galériu

Daňová kontrola teda neuznala firme Žigovcov odpočty DPH, ktoré sa týkali ďalšej spolupracujúcej firmy. Upozornil na to týždenník Trend, podľa ktorého firme pri daňovej kontrole boli dorúbené státisíce eur pre údajné daňové podvody. Firma sa voči tomu ohradzovala a tvrdila, že sa stala obeťou pochybného dodávateľa.

 

Obvinenie pre exministra

Žiga už je obvinený v inej veci. Polícia hovorí, že sa mal prostredníctvom Moniky Jankovskej snažiť podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Parmukovú. Jankovskej mal Žiga poskytnúť 100-tisíc eur, ktoré mali putovať sudkyni, ak rozhodne v prospech Žigu v spore o Gabčíkovo. Peniaze mali byť v darčekovej taške. Sudkyňa hovorí, že úplatok jej nebol ponúknutý a žiadny ani neprijala. Žiga odmieta, že by niečo podobné robil.

 

Kauza Drevo

- firmu vlastní Žiga od roku 1995

- po dvadsiatich rokoch fungovania mala tržby takmer 40 mil. € ročne

- firma Taper sa ocitla v podozrivom reťazci firiem, ktoré mali fiktívnymi obchodmi pripraviť štát o milióny eur na daniach

- NAKA vtedy začala trestné stíhanie, Taper uvádzal, že sa stali obeťou podvodu

- pointa mala byť v tom, že Taper kupoval za nízku cenu drevo zo Štátnych lesov cez iné spoločnosti a neskôr sa táto cena zvýšila

- neskôr ešte mali získať peniaze na vratkách DPH

- prokuratúra prípad napokon stopla

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bre, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!