Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2021 05:00 | Správy | Domáce správy

Štát má veľký záujem o výrobu vakcín proti COVID-19: Virológ Pastorek si o tom myslí svoje

Dodávky očkovacích látok na Slovensko neprichádzajú v takom tempe, ako sa pôvodne očakávalo.

Pomôcť by mohla práve ich výroba na našom území. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) hovorí, že štát má o to eminentný záujem. V hre je produkcia vakcín od Pfizeru aj Moderny. Slovensko chce proti covidu zaočkovať 65 % Slovákov, čo predstavuje približne 3 milióny obyvateľov. Súčasným tempom by to však trvalo viac než rok, čo mnohí odborníci kritizujú a hovoria, že namiesto testovania by sa mala energia venovať radšej vakcinácii.

Problémom sú však nedostatočné dodávky, pretože výrobcovia vakcíny neposielajú tak, ako sľubovali. Rýchlosť očkovania by sa však mohla v budúcnosti zvýšiť. Iskierku nádeje predstavuje pre Slovensko dohoda so spoločnosťami, ktoré vakcíny vyrábajú. Minister Krajčí pre portál vZdravotníctve.sk potvrdil, že štát má eminentný záujem, aby sa na Slovensku vyrábali vakcíny od konzorcia Pfizer a BioNTech, ako aj od spoločnosti Moderna. Uviedol, že o tejto možnosti už štát rokuje. „Nebudem to viac konkretizovať, ale potvrdzujem, že máme eminentný záujem,“ doplnil.

Pracujeme aj na vlastnej vakcíne

 

Na Slovensku už máme spoločnosť, ktorá pracuje na vlastnej vakcíne proti ochoreniu COVID-19. Ide o spoločnosť Axon Neuroscience, no odhady sú také, že sa k výsledku pravdepodobne nedostane tak skoro. „Podľa medializovaných informácií slovenskí vedci vyvíjajúci vakcínu nedostali od štátu nejakú výraznejšiu podporu, čo je určite jeden z dôvodov, prečo tu výskum nenapreduje tak rýchlo ako u premiantov v zahraničí,“ kritizuje analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar. Nový Čas v súvislosti s dotáciami oslovil ministerstvo zdravotníctva, no to nás odkázalo na ministerstvo školstva. Odtiaľ sa do uzávierky nevyjadrili.

Podľa virológa Jaromíra Pastoreka by sme niektoré vakcíny vedeli vyrábať. Hovorí, že je to síce časovo náročné, no nie také drahé. „Výroba tohto typu vakcíny je technologicky náročná. Musíte zabezpečiť strašné kvantum syntetickej mRNA, a to nie je jednoduché,“ tvrdí. Nie všetky vakcíny proti novému koronavírusu sú však vyrobené na tejto báze. Pastorek však nevidí dôvod, aby sa výroba presúvala, budovalo sa niečo v inej krajine. „Kým by to pripravili, tak inde to budú mať už dávno vyrobené,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bre, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?