Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2021 07:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Jolana býva v paneláku, už takto nevládze ďalej: Smrad mi spravil zo života peklo!

So zápachom bojujú už 10 rokov! Obyvatelia košického paneláka si nedokážu poradiť so susedkou, ktorá má v byte chovnú stanicu pre mačky.

Lukratívny biznis s nevinnými stvoreniami má však aj odvrátenú stránku v podobe amoniakových pachov. Jolana (63), ktorá má byt nad chovateľkou, je už bezradná. Silný pach kocúra jej do bytu preniká cez steny i šachty.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pani Jolana si kúpila nový byt na Wurmovej ulici na Sídlisku KVP pred tromi rokmi. Prerobené hniezdočko sa jej ihneď zapáčilo, hoci vtedy netušila, že jej susedkou bude chovateľka mačiek. „Potom som sa dozvedela, že moji predchodcovia odišli práve kvôli zápachu. Pre mňa je však táto lokalita vhodná, preto odmietam odtiaľto odísť,“ vyhlásila Jolana. Najtragickejšie obdobie zažívajú v lete, keď horúčavy zápach ešte znásobujú.

„V kúpeľni mám všetky šachty zalepené lepiacou páskou, no nepomáha to. Vo vani sa len rýchlo osprchujem, nemôžem si normálne ľahnúť do vane kvôli smradu,“ opísala Jolana. Priznala, že aj so synom sa snažili susedke dohovoriť a prípadne aj ponúknuť pomoc pri vyprataní bytu a zbavení sa zápachu, žiaľ, márne. „Predchádzajúci majiteľ obehal všetky úrady vrátane veteriny, okresného úradu i polície. Buď nemohli konať, alebo vyzvali majiteľku, aby vykonala nápravu, k tej však nikdy nedošlo,“ krútila hlavou Jolana.

 

Zakázali množenie zvierat

Na problémový zápach sa podľa jej slov sťažujú viacerí susedia a okolnosti riešili už aj na domovej schôdzi. Bezútešnú situáciu potvrdila aj predsedníčka spoločenstva bytov Mária Vojčíková. Po poslednej domovej schôdzi v decembri minulého roka zmenili kvôli chovateľke aj domový poriadok, keď zakázali v bloku chov zvierat na účely množenia a ich predaja.

„Pani chovateľka nereaguje na výzvy a sťažnosti susedov, aby odstránila zdroj zápachu. Doteraz nespolupracovala,” potvrdila Vojčíková. Doplnila, že ďalšou možnosťou je už len podanie súdnej žaloby. „Tento rok plánujeme zatepľovať, budú sa meniť aj fasády balkónov. Vtedy bude susedka nútená podstielky a ostatné zdroje zápachu odstrániť. Obávam sa, že súdiť sa bude len strata energie a situácia sa bude len ďalej vyhrocovať,“ uviedla predsedníčka.

Osočovanie susedov?

Chovateľka Jaroslava (69) tvrdí, že jej chovná stanica je riadne zaregistrovaná a spĺňa všetky podmienky. V byte žije s exmanželom a piatimi mačkami. „Ťahá sa to dlhodobo a pani susedka z toho urobila rozbroje a obviňuje ma, že čpavkom zamorujem ovzdušie,“ reagovala pani Jaroslava. Prezradila, že v bloku býva od roku 1984 a chovala tam aj psy, zajace či vtáky.

Priznala však, že počas leta používala pre mačky prírodné pilinové podstielky, ktoré, ako zistila, nepohlcujú pachy dostatočne. „Vymenila som ich potom, ale ak by som čokoľvek vymenila a urobila, podľa mňa jej neprekážajú mačky, ale moja osoba,“ zhrnula chovateľka. Tvrdí, že z bytového domu sa chce odsťahovať, no čaká na vyriešenie bytovej otázky jej exmanžela. Na prípad upozornilo občianske združenie SOS Linka pre zvieratá v núdzi. 

Chovná stanica v byte je povolená, pachy nie

Helena Poláčková, Slovenská asociácia chovateľov mačiek

- Človek si môže zaregistrovať a vytvoriť chovateľskú stanicu mačiek aj v paneláku, ak splní všetky potrebné náležitosti a zabezpečí zvieratám všetky predpísané podmienky. Čo sa týka smradu, tak to môže byť problém, pokiaľ majú chovného kocúra a ten všetko značkuje. Môže sa to šíriť aj cez stupačky. Jediným riešením zúfalých susedov je pokračovanie v podávaní sťažností. Pokiaľ odtiaľ ten kocúr neodíde, alebo sa nevykastruje, zápach nezmizne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť