Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2021 14:53 | Správy | Domáce správy

Univerzity nesúhlasia so snahami obmedziť ich slobodu: Rektorská konferencia má jasnú požiadavku

Vedenie Slovenskej technickej univerzity (STU) sa pripojilo k vyhláseniu Univerzity Komenského (UK) k návrhu novely vysokoškolského zákona.

Zásadne odmieta snahy obmedziť autonómnosť vysokých škôl a samosprávnosť ich riadenia. Žiada tiež účasť pri tvorbe zmien, ktoré majú prispieť k zvýšeniu kvality vysokého školstva. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

"Autonómnosť vysokých škôl a samosprávnosť ich riadenia považujeme za dôležité piliere demokracie a jeden zo základných výdobytkov novembra 1989. Zásadne nesúhlasíme so snahami tieto slobody obmedziť a podriadiť rozhodnutiam politickej moci," vyhlásilo vedenie STU.

Vedenie univerzity zdôraznilo, že dlhodobo volá po zvyšovaní kvality vysokého školstva a zmenách, ktoré by tomuto cieľu prospeli. "Žiadame náležitú účasť na procese ich tvorby a prijímania v duchu partnerského dialógu," uviedlo.

Univerzita Komenského v Bratislave dôrazne odmieta návrh novely vysokoškolského zákona. Považuje ho za snahu o politické ovládnutie slovenského vysokého školstva. Žiada obnovenie dialógu a prepracovanie návrhu novely skôr, než sa predloží do legislatívneho procesu. Vyzýva ministerstvo školstva na otvorenú diskusiu o zmenách vo vysokom školstve.

 

Slovenská rektorská konferencia (SRK) vyzýva kompetentné orgány na začatie verejnej diskusie k pripravovaným zmenám vysokoškolského zákona so všetkými reprezentáciami vysokých škôl a členmi akademických obcí. Ako zdôraznila v stanovisku, akademickú slobodu a autonómiu univerzít a vysokých škôl považuje za základné prvky univerzitného vzdelávania.

"Prezídium SRK očakáva, že v zmysle platného zákona o vysokých školách minister školstva predloží návrh novely na vyjadrenie orgánom reprezentácie vysokých škôl a vytvorí dostatočný priestor na odbornú diskusiu o navrhovaných opatreniach v akademickej obci," uviedli v stanovisku. Ako skonštatovali, závažné legislatívne zmeny v oblasti vysokého školstva sa pripravujú a prijímajú v období pandémie, keď nie sú vytvorené podmienky na širokú verejnú diskusiu akademickej obce a jej akademickej samosprávy.

SRK nebola podľa jej prezídia prizvaná k príprave novely vysokoškolského zákona. O zmenách však rokoval prezident SRK Rudolf Kropil z iniciatívy SRK s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) vo štvrtok (28. 1.). Minister deklaroval, že po finalizácii návrhu novely ju predložia SRK. Zároveň prisľúbil svoju účasť na zasadnutí SRK, na ktorom rektorom vysvetlí navrhované zmeny. Predpokladaný dátum konania tohto stretnutia je polovica februára.

Akademickú samosprávu vníma SRK ako zdroj profesionálneho prístupu k výkonu celého rozsahu činností vysokých škôl. Súčasne je podľa nich garanciou politickej neutrality, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre slobodu kritického myslenia o svete a jeho vedeckého skúmania. "Tieto hodnoty sú základom všetkých aktivít univerzity ako takej. Ich vyváženie s legitímnymi spoločenskými očakávaniami a ochrana pred neprimeranými vonkajšími zásahmi sú spoločnou úlohou zodpovedných politikov a zástupcov akademickej obce," vyhlásili.

Ministerstvo školstva pripravuje návrh zákona, ktorým sa upraví systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl. Po finalizácii a konzultáciách bude predložený na diskusiu so širokou verejnosťou. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR v reakcii na vyhlásenie Univerzity Komenského, v ktorom kritizovala pripravovanú novelu.

"Relevantné požiadavky budú zapracované, ale nepovažujeme za korektné vyzývať na zastavenie diskusie o návrhu pred jeho samotným zverejnením," skonštatovalo ministerstvo. Úpravu systému riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl považuje rezort za kľúčovú pre posun vo vysokom školstve, "keďže v súčasnosti systém uzatvára vysoké školy do seba a nepodporuje otvorenosť akademického prostredia".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú