Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2021 13:31 | Správy | Zahraničné správy

Spoveď bývalého agenta KGB: Desivé pozadie Trumpovej cesty za ovládnutím Ameriky

Rusko si pestovalo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa 40 rokov.

Vedelo o ňom od jeho sobáša s Češkou Ivanou Zelníčkovou v roku 1977. V rozhovore s britským listom The Guardian to povedal bývalý agent sovietskej tajnej služby KGB Jurij Švec, ktorý žije od roku 1993 v USA ako Yuri Shvets.

Sovietsky zväz poslal v 80. rokoch Šveca ako špióna do Washingtonu pod krytím spravodajcu tlačovej agentúry TASS. Po trvalom usadení získal americké občianstvo, pracuje ako bezpečnostný vyšetrovateľ a spolupracoval s ruským agentom Alexandrom Litvinenkom, zavraždeným v Londýne v roku 2006. Dnes 67-ročný Shvets je hlavným zdrojom informácií pre čerstvú knihu novinára Craiga Ungera American Kompromat.

Shvets prirovnáva Trumpa k britskej spravodajskej skupine Cambridge five, ktorá odovzdávala Sovietskemu zväzu informácie počas druhej svetovej vojny a bola aktívna do začiatku 50. rokov. Trump bol podľa neho do tej miery ochotný omielať protizápadnú propagandu, že sa to v Moskve oslavovalo.

 

Unger vo svojej knihe píše, že po prvýkrát sa Rusko o Trumpa začalo zaujímať po jeho sobáši s českou modelkou a na Trumpa sa potom zamerali tajné operácie, na ktoré dohliadala československá tajná služba v spolupráci s KGB.

Tri roky po svadbe Trump začal svoj prvý stavebný projekt v newyorskom hoteli Grand Hyatt. Od sovietskeho imigranta Semjona Kislina, ktorý spoluvlastnil obchod s elektronikou Joy-Lud na 5. Avenue, do neho nakúpil 200 televíznych prístrojov. Podľa Shvetsa Joy-Lud kontrolovala KGB a Kislin fungoval ako vyhľadávač potenciálnych cieľov tajnej služby. Trumpa vtedy za neho označil, avšak Kislin kontakty s KGB poprel.

Prvýkrát Trump s manželkou navštívil Moskvu v roku 1987 a operatívci KGB mu vtedy začali lichotiť a naznačovať, že má vstúpiť do politiky. "Potrebovali si ho získať, zhromaždili o ňom veľa osobných informácií. Dospeli k názoru, že je racionálne aj psychologicky značne ovplyvniteľný a že u neho zaberá lichotenie. Na tom stavali, vyvolávali u neho pocit, že na nich robí ohromný dojem a že je ten pravý, kto by sa mal raz stať americkým prezidentom, pretože svet môžu zmeniť práve takí ľudia, ako je on. Kŕmili ho touto propagandou a podarilo sa. Bol to úspech KGB," tvrdí Shvets.

Po návrate do USA sa Trump začal zaoberať možnosťou získať nomináciu republikánov pre prezidentské voľby a usporiadal zhromaždenie v Portsmouthe. V troch veľkých denníkoch si zaplatil celostránkovú reklamu pod heslom Na americkej zahraničnej obrannej politike nie je nič, čo by trocha rozhodnosti neurovnalo. V atmosfére studenej vojny v čase prezidenta Ronalda Reagana reklama vo forme otvoreného listu Američanom obvinila spojenecké Japonsko zo zneužívania USA a vyjadrovala skepsu nad členstvom USA v NATO. Podľa textu by USA mali prestať platiť za obranu krajín, ktoré si môžu dovoliť chrániť sa samy.

V Rusku zavládlo nadšenie. Shvets tam vtedy bol a do sídla KGB dorazil telegram oslavujúci Trumpov slogan ako úspešnú dezinformáciu, o ktorú sa postaral nový zdroj KGB. "Bolo neuveriteľné, že to mohol zverejniť pod svojím menom a ovplyvniť na Západe toľko ľudí, ale bolo to tak, a nakoniec sa stal prezidentom," povedal Shvets.

Trumpovo volebné víťazstvo v roku 2016 sa podľa neho v Moskve tiež oslavovalo. Osobitnému vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi sa potom nepodarila preukázať spolupráca Trumpovej kampane s Ruskom, ale Centrum pre americký pokrok zistilo 272 preukázateľných kontaktov Trumpovej kampane a najmenej 38 stretnutí s operatívcami napojenými na Rusko.

Shvets povedal, že ho záver Muellerovho vyšetrovania sklamal. "Ľudia čakali, že to bude ozajstné preverovanie všetkých zväzkov Trumpa s Moskvou, zatiaľ čo sme dostali len výsledky vyšetrovania trestných káuz. Nezahŕňalo to kontrašpionážne aspekty vzťahov Trumpa a Moskvy. Rozhodli sme sa to napraviť, preto som to preveroval a dal sa dokopy s Craigom. Dúfame, že jeho kniha nadviaže tam, kde Mueller skončil," povedal Shvets.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili