Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2021 09:55 | Správy | Domáce správy

Chaos s očkovaním na koronavírus! Dôchodca Jozef neveril vlastným očiam: Pohadzovali si ma ako horúci zemiak

Čo telefonát, to iná odpoveď! Hoci nová vyhláška ministerstva zdravotníctva hovorí už aj o vakcinácii náhradníkov na COVID-19 a stačí sa podľa nej prihlásiť, v praxi to nie je také jednoduché.

Dôchodca Jozef (69) zo Šamorína (okr. Dunajská Streda), ktorý má kvôli biologickej liečbe oslabenú imunitu, chcel túto možnosť využiť a ako náhradník sa na očkovanie prihlásiť. Netušil však, aký zdĺhavý proces ho bude čakať, kým sa tak stane. 

Po novom môžu byť zaočkovaní proti COVID-19 už aj náhradníci. Základnou podmienkou je vek nad 65 rokov a musia mať jednu z vážnych diagnóz, ktoré uvádza vyhláška ministerstva zdravotníctva, alebo byť hospitalizovaným pacientom. Zaregistrovať sa do zoznamu náhradníkov chcel aj pán Jozef zo Šamorína. Keďže podstupuje biologickú liečbu, má zníženú imunitu, čo z neho v prípade nakazenia koronavírusom robí rizikového pacienta. „Liečim sa biologickou liečbou a čítal som, že by som nemal byť očkovaný týždeň pred podaním liečby a týždeň po,“ povedal Jozef s tým, že liečbu má najbližšie dostať v marci a zaočkovaný chcel byť čo najskôr, keďže sa obával, že by sa mu termíny prekrývali. Rozhodol sa preto kontaktovať infolinku ministerstva zdravotníctva. „Tam mi povedali, že náhradnikov neevidujú, ale že to robia priamo nemocnice. Tak som zavolal do Univerzitnej nemocnice v Bratislave a tam mi povedali, že zoznam náhradníkov nerobia, že sa mám obrátiť na tú istú linku, kam som už volal,“ dodal záujemca s tým, že sa skúsil obrátiť aj na jedno zo súkromných zariadení. „Tam mi dotyčná povedala, že takéto veci treba riešiť mailom. Odpoveď som od nich zatiaľ ešte nedostal,“ opísal svoje patálie.


Preťažené infolinky

 

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Evy Kliskej očkujú prioritne osoby prihlásené cez online formulár. „Ak však vznikne situácia, že nám zvýšia dávky z dôvodu, že sa na očkovanie nedostavia osoby, ktoré boli cez online formulár prihlásené, očkujeme náhradníkov, ktorými sú výlučne pacienti hospitalizovaní v UNB a ktorí musia mať dosiahnutý vek 65 rokov, alebo musia mať diagnostikované ochorenie, ktoré je určené vo Vyhláške ministerstva zdravotníctva,“ informovala. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová konštatovala, že dochádza k preťaženiu call centra a nápor na linky vzrástol až na 500 hovorov za sekundu. „Call centrum rezortu zdravotníctva neslúži na zápis do zoznamu náhradníkov na očkovanie. V takom prípade je potrebné kontaktovať konkrétne očkovacie centrum,“ doplnila Eliášová s tým, že linka je primárne určená pre tých, ktorí nemajú prístup k internetu. Po niekoľkých hovoroch sa napokon Jozefovi predsa len podarilo niečo vybaviť. „Zavolal som aj do nemocnice v Dunajskej Strede. Pani mi povedala, že do 12. februára majú obsadené. Ale že ma zaregistrujú a aby som im poslal svoje údaje,“ dodáva a verí, že by mohol dostať vakcínu v dostatočnom predstihu pred plánovanou marcovou liečbou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe