Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Zdravotná sestra Daniela ošetruje nakazených v Levoči: Srdcervúci opis covid oddelenia

Každý krok sprevádza šušťanie kombinézy. Pre zdravotnú sestru Danielu Podvojskú, ktorá pracuje na internom oddelení Nemocnice AGEL Levoča, je to už neodmysliteľný zvuk. Toto oddelenie v súčasnosti príjíma covid pozitívnych pacientov.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Prvá prestávka po štrnástej hodine, práca bez jedla či používania toalety. Aj tak vyzerajú služby zdravotnej sestry Daniely, ktorá sa stará o covid pozitívnych pacientov. "Služba na covid oddelení je psychicky a fyzicky náročná. Sestry a nižší zdravotnícki pracovníci majú nárok na jednu hodinovú prestávku," uvádza s tým, že často sa dostávajú na prestávku až po 14-stej hodine. Pracuje sa bez jedla, pitia a používania toalety. "Je to veľmi vyčerpávajúce, ale aj napriek osobnému diskomfortu sa všetci zameriavame na blaho pacienta a čo najlepší chod covidovej prevádzky. No najťažší je pocit bezmocnosti, kedy nedokážeme pacientovi pomôcť," pokračuje Daniela.

Pandémia jej priniesla nové skúsenosti. Z poschodia interného oddelenia sa vytvorilo covidové oddelenie, na ktorom sa pohybuje personál, ktorému nevidieť do tváre. Komunikácia je sťažená pre ochranné pomôcky. "Všade počuť ruch ľudí v bielych oblekoch. Pri každom kroku počuť šušťanie kombinézy. Pacienti s ochorením Covid-19 bojujú o život, ich zdravotný stav sa dokáže veľmi rýchlo skomplikovať. Neustále im monitorujeme saturáciu kyslíka a následne zabezpečujeme potrebné množstvo kyslíka," opisuje ťažké chvíle.

"Máme za sebou veľmi náročné mesiace, november a december 2020, kedy sme mali zaplnené skoro všetky lôžka a taktiež vysoký počet úmrtí. Pacienti pri prijatí na naše oddelenia sú dehydrovaní, nechutí im jesť, majú problém s prehĺtaním liekov," opisuje drsnú realitu posledných mesiacov. Ako prezrádza zdravotná sestra v rozhovore pre AGEL, starostlivosť o covid pacienta nie je vôbec jednoduchá.

V prvom rade je podľa Daniely sťažená komunikácia a manipulácia s pacientmi. Často prídu vo veľmi zlom zdravotnom stave, kedy majú veľmi sťažené dýchanie, problém s rozprávaním, sú dehydrovaní, majú kašeľ a vysoké teploty. "Pacientov by som rozdelila do dvoch skupín. Jednu skupinu tvoria imobilní pacienti, ktorí si neuvedomujú svoj zdravotný stav u nich zahajujeme len ošetrovateľské intervencie," vysvetľuje s tým, že druhú skupinu tvoria pacienti, ktorí sú vekovo mladší a uvedomujú si následky tohto ochorenia na základe vonkajších faktorov, čo im neprispieva k zdravotnému stavu.

 

Otvoriť galériu
Stres spôsobuje schvátenosť či nesprávnu a nedostatočnú techniku dýchania. Faktorom zhoršenia stavu pacientov je aj momentálna situácia, ktorá nedovoľuje pacientom kontakt s blízkymi osobami počas pobytu v nemocnici. Ďalšou odlišnosťou pri starostlivosti pacientov je fakt, že pri ošetrovaní covid pacientov je zdravotnícky personál mnohokrát bezmocný z dôvodu rýchleho zhoršovania sa stavu pacientov pri tomto ochorení. Počas ošetrovania týchto pacientov dôležitú úlohu zohráva podľa zdravotnej sestry Daniely rádiologická diagnostika, ktorá je vykonávaná viackrát za účelom sledovania priebehu tohto ochorenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia