Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2021 01:00 | Správy | Zahraničné správy

Vakcína nad zlato: Zo spasiteľov sa stávajú zradcovia, odborníci zdvíhajú pri výrobcoch varovný prst

Zabudnite na ropu, zlato, diamanty. Najžiadanejšou komoditou dneška sú vakcíny.

V rámci boja o ne narastá napätie medzi ľuďmi, štátmi aj ich blokmi. Jednoducho každý chce byť prvý. Pozornosť celého sveta sa upína na firmy, ktoré vakcíny vyrábajú, a zo spasiteľov sa postupne stávajú zradcovia. Je totiž čoraz jasnejšie, že niektorí dodávatelia nebudú schopní splniť ambiciózne ciele, ku ktorým sa zaviazali.

Najväčším „hriešnikom“ je momentálne podľa politikov aj odborníkov britsko-švédske konzorcium AstraZeneca, ktoré už otvorene priznalo, že nebude môcť dodať dohodnutý počet vakcín pre EÚ. Respektíve bude, ale v neskoršom termíne. Z najvyšších poschodí EÚ sa na firmu zniesla spŕška tvrdých vyjadrení a firma sa ocitla vo veľkej defenzíve. Jej riaditeľ Pascal Soriot to musel dať úplne na rovinu: „V zásade meškáme dva mesiace,“ vyhlásil a ešte viac tým vydesil európske vlády.

Otvoriť galériu

Odborníci sa zhodujú, že takéto problémy nie sú neočakávané a našťastie ani neriešiteľné. Jedným dychom však dodávajú, že každý takýto sklz nás bude stáť ľudské životy. Mnoho životov. „Robíme na tom 24 hodín denne, 7 dní v týždni,“ dušuje sa šéf britsko-švédskeho konzorcia. Nahnevanú otázku z Bruselu, prečo musia meškať práve dodávky do EÚ, pritom odbil tvrdením, že Únia podpísala zmluvu s jeho firmou neskoro.

 

Podobné problémy riešila AstraZeneca aj vo Veľkej Británii, keďže však zmluva s Londýnom bola podpísaná oveľa skôr, stihla ich vyriešiť načas. Nevedno, či táto odpoveď EÚ uspokojí. Isté však je, že sa Brusel po tomto zlyhaní dodávateľa bude snažiť svoje nákupy vakcín ešte viac diverzifikovať.

5 či 6 dávok?

Nemenej výbušná je aj situácia s vakcínami od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech. To sa najnovšie doťahuje s členskými štátmi EÚ o počet dávok obsiahnutých v jednej fľaštičke. Pôvodný plán bol totiž dostať z každej ampulky päť dávok vakcíny napriek tomu, že je v nej obsiahnutých dávok šesť. Tá šiesta mala byť čosi ako rezerva. Jednotlivé štáty však postupne začali z každej ampulky extrahovať všetkých šesť dávok.

To pôvodne vyzeralo ako výborný nápad - výsledkom bolo viac zaočkovaných ľudí z menšieho počtu fľaštičiek. Keď však postupne Taliansko, Česká republika a nakoniec i celá EÚ oficiálne ohlásila, že bude využívať všetkých šesť dávok, Pfizer zareagoval po svojom. Jednotlivým krajinám začal posielať menej ampuliek.

Majú monopol

Firma argumentuje tým, že zmluvy uzatvorila na počet dávok, a nie na počet fľaštičiek. Z právneho hľadiska je teda všetko v poriadku. Európske štáty, ktoré si mysleli, že si „prilepšia“ tým, ak budú z každej ampulky ťahať jednu dávku navyše, si však nakoniec vlastne nijako nepomohli.

Naopak - keďže sú aj prípady, keď sa šiesta dávka z ampulky vyextrahovať nedá, majú vakcín dokonca ešte menej. Aj takéto špekulácie vedú stále viac odborníkov k názoru, že výrobcovia vakcín majú príliš veľkú moc. „Majú monopol a my sme od nich absolútne závislí,“ formuloval to za všetkých belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili