Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 16:18 | Správy | Domáce správy

Podpredsedníčka Najvyššieho súdu: S vytvorením novej inštitúcie narážame na 2 problémy

Základným predpokladom vytvorenia Najvyššieho správneho súdu (NSS) bolo odčlenenie správneho kolégia z Najvyššieho súdu (NS) SR.

Tomu zodpovedá aj ďalšia úvaha exekutívy, a to získanie finančných prostriedkov. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR rozhodlo tieto prostriedky použiť z rozpočtu NS SR. Uviedla to pre TASR podpredsedníčka NS SR Andrea Moravčíková.

"S vytvorením novej inštitúcie teda narážame na dva problémy. Problém finančného krytia a problém hladkého personálneho prechodu. Zákonodarca vytvoril nový správny súd o počte 30 sudcov, automaticky teda plánuje vziať z rozpočtu NS SR prostriedky zodpovedajúce 30 sudcom a ich podporného personálu. Táto úvaha je logická. Jediný nedostatok spočíva v tom, že takýto prechod MS SR robí automaticky len pre finančné prostriedky, hoci reálne tú agendu na NS SR vykonáva v súčasnosti 22 sudcov," objasnila.

Podľa nej sa môže stať, že NS SR sa vezmú prostriedky na 30 sudcov, zároveň mu zostane 20 sudcov, špecialistov zameraných na správne právo. NS SR však nebude mať prostriedky na ich výplaty, ale bude im zo zákona povinný nájsť uplatnenie v iných agendách.

 

"NS SR disponuje prostriedkami pre 85 sudcov, pričom MS SR, respektíve Ministerstvo financií SR nám vezme prostriedky na 30 sudcov, zostanú nám prostriedky na 55 sudcov. V súčasnosti je potrebné mať 24 civilných, 15 obchodných a 16 trestných sudcov a pokiaľ neodídu sudcovia správneho kolégia, musíme ich zaradiť do zostávajúcich kolégií. Okrem toho, že nám civilné, obchodné a možno trestné kolégium obsadia sudcovia dokonale špecializovaní na agendu, ktorá patrí inej inštitúcii, nebudeme mať prostriedky na ich mzdy. Na druhej strane, iná inštitúcia bude disponovať prostriedkami na 30 sudcov, pričom je reálne možné, že týchto sudcov nebude vedieť doplniť, obsadiť plánované miesta. Jednoducho, že táto inštitúcia v predpokladanom počte sudcov pri svojom rozbehu ich mať nebude," vyslovila svoj názor.

Podľa podpredsedníčky NS SR nie je možné dospieť k záveru, že ak niekto vie špičkovo vykonávať na najvyššej inštancii správne súdnictvo, bude vedieť zo dňa na deň špičkovo vykonávať agendu občianskeho, obchodného alebo trestného práva.

"Vytváraním novej, bez pochýb potrebnej a dôležitej inštitúcie zároveň spôsobíme, že NS SR bude musieť relatívne dlhé obdobie bojovať s rekvalifikáciou vlastných sudcov, čím nespochybňujem spôsobilosť dlhoročných správnych sudcov," povedala Moravčíková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!