Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 17:44 | Správy | Domáce správy

ZSSK obmedzí dopravu vlakov: Počet cestujúcich klesol o 70 percent

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) obmedzí dopravu na tratiach Trnava - Bratislava a Trnava - Kúty.

Vyťaženie vlakov na týchto úsekoch je totiž od 10 do 40 % ich kapacity a oproti roku 2020 klesol počet cestujúcich o 70 %. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Dopravca zároveň avizuje, že 70 % oslovených zamestnancov ZSSK sa chce dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, preto žiada ministerstvo dopravy o výnimku pre rušňovodičov a vlakvedúcich.

Dopravca pozastaví vedenie 33 osobných vlakov, ktoré premávajú na linke Trnava - Bratislava-Nové Mesto (linka IDS BK S55) a na trati Trnava - Kúty, a to od stredy (27. 1.) až do odvolania.

Na traťovom úseku Trnava - Bratislava-Nové Mesto nebude premávať 27 osobných vlakov. "V rámci prímestskej dopravy ostane zabezpečený hodinový takt, v čase dopravnej špičky bude zabezpečený 30-minútový takt vlakov pri kombinácii vlakov Os a REX," vysvetlil dopravca s tým, že v úseku Pezinok - Bratislava zostane v čase dopravnej špičky zachovaný 20-minútový interval spojov.

 

Na traťovom úseku Trnava - Kúty bude zavedený grafikon v režime ako počas sobôt a dní pracovného pokoja. "Počas celého dňa bude zabezpečené železničné spojenie v dvojhodinovom takte, alternatívou spojenia v čase rannej dopravnej špičky bude prímestská autobusová doprava. Obmedzenie sa dotkne šiestich vlakov," spresnila ZSSK.

Dopravca tvrdí, že dôvodom nie je len nízke vyťaženie, ale predovšetkým zvýšená chorobnosť a karanténa prevádzkových zamestnancov ZSSK na pozícii rušňovodič po skríningovom testovaní v období od 18. do 25. januára.

"ZSSK najskôr obmedzila dopravu 28 osobných vlakov na linke Senec - Bratislava-Petržalka, pričom obmedzenie malo trvať od 12. do 24. januára. Z dôvodu pretrvávajúcej zhoršenej pandemickej situácie a lockdownu je nutné toto obmedzenie predĺžiť," priblížila spoločnosť. V súčasnosti realizované obmedzenia dopravy na linke Senec - Bratislava-Petržalka ostávajú teda aj naďalej v platnosti, a to až do odvolania. Zároveň dochádza k obmedzeniu ďalšieho osobného vlaku na trati Galanta - Bratislava-Petržalka.

"Aktuálne chýba ZSSK v rámci celého Slovenska 102 rušňovodičov a 91 vlakvedúcich," vyčíslila spoločnosť s tým, že pracoviská Bratislava, Leopoldov a Nové Zámky predstavujú svojou štatistikou až 45 % podiel na celkovej bilancii chýbajúcich zamestnancov. V súvislosti s vlakovým personálom je kritická situácia predovšetkým na západnom Slovensku.

"ZSSK by veľmi privítala, ak by boli viaceré, pre prevádzku osobnej vlakovej dopravy kľúčové, profesie (vrátane rušňovodičov a vlakvedúcich) zaradené už do aktuálnej fázy očkovania, keďže od ich práce doslova závisia milióny cestujúcich, no ich odbornosť znemožňuje nahradiť ich v krátkom čase iným personálom," dodal dopravca s tým, že aktuálne je väčšina z týchto zamestnancov zaradená na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 až v 10. a 11. fáze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!