Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 11:27 | Správy | Domáce správy

Veterinárom sa nepáči poradovník na očkovanie: Aj my sme riziková skupina

Veterinárni lekári s ohľadom na ich pracovné zaradenie by mali patriť do skorších fáz očkovania proti ochoreniu COVID-19, než ako príde na rad posledná, najmenej riziková skupina obyvateľov, kam by patrili podľa veku.

Presadzuje to Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, ktorá o takúto aktualizáciu plánu vakcinácie požiadala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽANO).

Univerzita upozorňuje, že veterinári neriešia len akútne stavy zvierat a veterinárne služby sú základom fungovania spoločnosti. "Veterinári a ich tímy sledujú najzávažnejšie choroby zvierat a ľudí, zabezpečujú prevenciu vypuknutia nákaz, včítane zoonotických chorôb, prispievajú k ochrane verejného zdravia, dohliadajú na bezpečnosť potravín a na to, aby ľudia mali dostatok nezávadných potravín. Krajiny Európskej únie si to uvedomujú, pridať by sa malo aj Slovensko a prinavrátiť veterinárnym lekárom status zdravotníckych pracovníkov," informovala UVLF.

Rektorka UVLF Jana Mojžišová v listoch ministrom poukázala na to, že v súvislosti s potrebou zvládnuť krízovú situáciu spôsobenú pandémiou COVID-19 univerzita od začiatku ponúkala pomoc veterinárnych lekárov, ktorých vzdelanie, skúsenosti a zručnosti by mohli byť v tomto zápase prospešné.

 

"V tejto snahe pomôcť nepoľavujeme ani v týchto ešte náročnejších dňoch a stále ponúkame akúkoľvek pomoc a podporu. Zároveň si však uvedomujeme, že veterinárni lekári, ktorí zabezpečujú verejné zdravie kontrolou zdravotného stavu zvierat a zdravotnej bezpečnosti potravín z farmy na stôl či bojom s chorobami prenosnými zo zvierat na ľudí, patria do rizikovej skupiny," uviedla. V súvislosti s programom vakcinácie zdôraznila, že veterinárni lekári si v žiadnom prípade nenárokujú akékoľvek uprednostnenie pred zdravotníckymi pracovníkmi, ohrozenými skupinami obyvateľov či zamestnancami kritickej infraštruktúry.

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský sa už v tejto veci obrátil listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorého požiadal, aby boli do kritickej infraštruktúry pri očkovaní zaradení v systéme prednostného očkovania aj pracovníci agrorezortu," reagoval pre TASR hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Týka sa to veterinárnych lekárov, ale aj inšpektorov kontroly potravín, fytosanitárnych inšpektorov či zamestnancov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych správ.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v stanovisku uviedlo, že na základe novej vládnej vyhlášky, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti COVID-19, bude pri očkovaní postupovať podľa daných fáz, ktoré sa odvolávajú na vek a zdravotný stav občanov. "Vzhľadom na danú skutočnosť bude očkovanie prebiehať podľa stanovených kritérií. To znamená, ľudia budú zaočkovaní podľa platnej vyhlášky. Toto nariadenie platí aj pre individuálne žiadosti o výnimky z očkovania," konštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona