Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 10:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

V Bratislave otestovali na koronavírus 130-tisíc ľudí: Mestské časti narazili na problém

Ako to dopadlo? Celoplošný skríning na ochorenie COVID-19 mnohí Bratislavčania absolvovali už v priebehu minulého týždňa, no najväčší nával na odberových miestach v hlavnom meste bol cez víkend.

Testovanie však na niektorých miestach pokračuje ešte aj dnes. A hoci výsledky plošného testovania sú už známe takmer vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, na ich definitívnu podobu si ešte počkáme. Ktorá mestská časť je na tom najhoršie?

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

Testovací víkend sa v hlavnom meste zaobišiel bez väčších problémov. Pre tých, ktorí skríning nestihli, ešte aj dnes by malo fungovať 28 odberných miest. Podľa predbežných informácií bolo v Bratislave dokopy otestovaných 130 089 ľudí, z toho 1 007 pozitívne, čo je 0,77 % pozitivity. Najväčšiu mieru pozitivity podľa doterajších údajov mali v Čunove a najmenej v Jarovciach. Údaje zatiaľ nie sú k dispozícii z Lamača a z Devína.

Z miest Bratislavského kraja dopadol najhoršie Senec a, naopak, najlepšie Svätý Jur. Údaje však môžu byť skreslené, keďže nie každý sa testoval v meste trvalého bydliska. „V najbližších dňoch by k 19 existujúcich mobilným odberným miestam (MOM) malo pribudnúť asi 30 nových, čím sa týždenná kapacita testovania v Bratislave zvýši na viac ako 100 000 testov,“ podotkol primátor Matúš Vallo s tým, že s výzvou o rozšírenie kapacít MOM už oslovili ministerstvo zdravotníctva.

 

Uhradí im to štát?

Štát by mal samosprávam zaplatiť 5 eur za každého testovaného bez ohľadu na počet odberných miest. Niektoré sa však pripravili na vyššiu účasť, ako reálne bola. Náklady na ochranné prostriedky, zdravotníkov či likvidáciu odpadu tak zrejme budú musieť doplatiť zo svojho. Priznáva to napríklad aj prednostka Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Mariana Páleníková. Podľa nej pokyny od štátnych orgánov boli chaotické, rozhodnutie o skríningu prišlo neskoro a dôležitým faktorom je aj finančná záťaž samospráv.

Otvoriť galériu

„Pevne veríme, že sa zmestíme do rozpočtu, ako je nastavený štátom, teda 5 €/test. Ak to tak nebude, budeme to zrejme musieť dofinancovať z vlastného rozpočtu,“ uviedla Páleníková. Starostka Karlovej Vsi Adriana Čahojová tvrdí, že samosprávy sa ocitli medzi dvoma ťažkými voľbami. „Buď otvoria menší počet testovacích miest, budú riskovať dlhé čakanie v radoch, vyšší prenos infekcie a na testovanie nebudú doplácať z vlastného, alebo vytvoria čo najkomfortnejšie podmienky pre svojich obyvateľov a budú riskovať finačné dosahy na obecný rozpočet,“ prezradila s tým, že sa niektorým ani nečuduje, že zatvárajú odberné miesta.

Otvoriť galériu

Podľa všetkého v mínuse bude pravdepodobne aj Ružinov, ktorého výdavky prešvihli náklady. „Celkové náklady v tejto chvíli odhadujeme na 180-tisíc eur. Z toho 120-tisíc sú odmeny pre asi 500 ľudí, ktorí na testovaní pracovali, a 35-tisíc nás stáli ochranné pomôcky,“ prezradila hovorkyňa Tatiana Tóthová s tým, že od štátu by mali za otestovaných ľudí dostať približne 160-tisíc eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?