Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Mesiac od spustenia vakcinácie: Koľko zdravotníkov sa dalo zaočkovať a prečo niektorí odmietli!

Dnes je to presne mesiac, čo sa na Slovensku spustilo očkovanie proti COVID-19.

Vakcínu, do ktorej odborníci aj široká verejnosť vkladajú nádeje, stihlo dostať približne 100-tisíc ľudí. Väčšinu z nich tvoria zdravotníci, ktorí sú pre priamy kontakt s nakazenými v prvej fáze. Nový Čas zisťoval, v ktorých nemocniciach sa ich zaočkovalo najviac a aké dôvody uvádzajú tí, ktorí látku zatiaľ neprijali.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Aktuálne beží na Slovensku už druhá očkovacia fáza, v ktorej sú ľudia nad 85 rokov. Zaočkovaní nie sú ešte všetci lekári či zdravotné sestry. Vo väčšine prípadov je však dôvodom to, že mnohí sa za posledné tri mesiace nakazili COVID-om, a tak čakajú, kým budú môcť očkovaciu látku dostať. Tento fakt potvrdzujú viaceré nemocnice, ktoré hlásia mnohých zdravotníkov na péenke či práve v spomínanej „čakacej lehote“.

Nájdu sa však aj takí, ktorí vakcínu odmietajú dobrovoľne. „Veľká väčšina lekárov je už zaočkovaných. Veľmi to závisí od danej profesie. Tí lekári, ktorí sú v kontakte s pacientmi s COVID-19, alebo videli následky COVID-u na pacientoch, sú väčšinou zaočkovaní. Samozrejme, v každej spoločnosti, aj medzi lekármi aj medzi sestrami v nemocniciach sa nájdu ľudia, ktorí očkovanie odmietajú,“ vysvetľuje lekár Peter Visolajský, ktorý bol v prvej vlne členom permanentného krízového štábu. Podľa jeho slov však dôvera nezaočkovaných vzrastá hneď ako nevidia žiadne ťažké vedľajšie účinky na už zavakcínovaných kolegoch.

 

Visolajskému dáva za pravdu aj košická nemocnica Louisa Pasteura. Kým pred pár mesiacmi sa záujem jej zdravotníkov o očkovanie pohyboval niekde okolo 40 %, do dnešného dňa dostalo vakcínu už 66 % zamestnancov. Tí, ktorí ju odmietajú uvádzajú podľa výkonného riaditeľa pre liečebno-preventívnú starostlivosť Martina Paula viacero dôvodov.

„Niektorí z týchto zamestnancov čakajú na inú dostupnú vakcínu na našom trhu a preferujú inú vakcínu ako tú, ktorou momentálne očkujeme. Alebo majú strach z vakcinácie. Alebo patria do skupiny antivaxerov a očkovanie jednoznačne odmietajú,“ vysvetlil Paulo.

 

Otvoriť galériu

Trnavská nemocnica je v počte zaočkovaných zdravotníkov medzi prvými. „Dalo sa zaočkovať približne 80 % zamestnancov. Mnoho zamestnancov má o očkovanie ešte záujem, avšak prekonali COVID-19 a musíme počkať určitú dobu,“ hovorí referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič.

Košice - 66 %

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura hlási, že záujem o vakcínu každým dňom stúpa „Pred pár mesiacmi sme odhadovali, že z našich zdravotníkov sa bude chcieť zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 len asi 35-40 %. V súčasnosti je prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 66 % zdravotníkov UNLP Košice. Približne 15 % sa nemôže očkovať, lebo za posledných 90 dní prekonali ochorenie COVID-19,“ povedal Martin Paulo. „Počet zamestnancov, ktorí odmietali očkovanie, však posledné 3-4 týždne rapídne klesá,“ objasnil.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo