Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2021 17:51 | Správy | Servis | Trh práce

Neľútostná korona: O prácu prišlo 4-krát viac ľudí ako cez finančnú krízu v roku 2009

Pandémia nového koronavírusu si minulý rok vyžiadala obrovskú daň na globálnom trhu práce.

Medzinárodná organizácia práce (ILO) v pondelok vo svojej správe uviedla, že minulý rok zaniklo až štyrikrát viac pracovných miest ako počas najhoršej fázy svetovej finančnej krízy v roku 2009.

Podľa ILO blokády a obmedzenia vo firmách a verejnom živote zredukovali minulý rok počet pracovných hodín na celom svete o 8,8 %. To zodpovedá strate 255 miliónov pracovných miest na plný úväzok, čo je štvornásobne viac ako počas krízy pred vyše 10 rokmi.

"Toto bola najťažšia kríza na trhu práce od tzv. Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Jej vplyv je oveľa väčší ako vplyv globálnej finančnej krízy v roku 2009," uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder na virtuálnom brífingu.

 

Pokles počtu odpracovaných hodín bol podľa neho takmer rovnako rozdelený medzi skrátenie pracovného času a "bezprecedentné" straty pracovných miest.

Z údajov ILO vyplýva, že globálna nezamestnanosť vzrástla v minulom roku o 1,1 % alebo 33 miliónov osôb na celkovo 220 miliónov nezamestnaných. Ďalších 81 miliónov ľudí sa buď nezaregistrovalo ako nezamestnaní, alebo úplne prestalo hľadať zamestnanie, skonštatoval Ryder. Dôvodom sú obmedzenia, ktoré zvlášť tvrdo zasiahli firmy v odvetví služieb, ako sú reštaurácie, bary, obchody či hotely. Mnohí sa tiež v súčasnej situácii vzdali hľadania novej práce.

Pokles odpracovaných hodín sa premietol aj do straty príjmov z práce v minulom roku. Tie ILO odhaduje na 3,7 bilióna USD (30,45 bilióna eur), čo zodpovedá 4,4 % globálneho hrubého domáceho produktu (HDP). Ryder to označil za "mimoriadne číslo", pričom vlaňajšia redukcia odpracovaných hodín a príjmov najviac zasiahla ženy a mladých ľudí.

Presnejšie, v roku 2020 prišlo podľa ILO o prácu 5 % žien a 3,9 % mužov. Ženy totiž častejšie pracujú v najpostihnutejších odvetviach hospodárstva a tiež nesú na pleciach väčšie bremeno v podobe starostlivosti o deti, ktoré museli po zatvorení škôl zostať doma. A mnoho mladých ľudí odložilo pokus o vstup na trh práce vzhľadom na komplikované podmienky v minulom roku, zistila ILO a varovala, že existuje "až príliš reálne riziko stratenej generácie".

Pondelková správa tiež poukázala na nerovnomerný vplyv pandémie na rôzne odvetvia, pričom najpostihnutejšie sú ubytovacie a stravovacie služby, ktoré vykazujú pokles zamestnanosti o viac ako 20 %. Správy o niekoľkých bezpečných a účinných vakcínach proti ochoreniu COVID-19 tak vyvolali nádej, že svet bude čoskoro schopný udržať pandémiu na uzde.

ILO však varovala, že vyhliadky na oživenie globálneho trhu práce v tomto roku sú "pomalé, nerovnomerné a neisté". Vo svojej správe predpovedá, že k zotavovaniu a návratu pracovných miest dôjde až v druhej polovici roka, a aj to bude závisieť od zníženia počtu nových nakazených a zavedenia vakcín. Aktuálne pritom počet infikovaných v mnohých krajinách stúpa alebo zostáva vysoký a distribúcia vakcín je stále pomalá.

ILO v správe načrtla tri scenáre obnovy v roku 2021 v závislosti od podporných opatrení na vnútroštátnej a medzinárodnej úrovni. V najpesimistickejšom scenári predpovedá pokles odpracovaných hodín v tomto roku o 4,6 %. A aj jej najoptimistickejší scenár predpokladá, že sa pracovný čas zníži o ďalších 1,3 %, čo zodpovedá strate 36 miliónov pracovných miest na plný úväzok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!