Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2021 15:46 | Správy | Domáce správy

Stopka nekonečným prieťahom v dostavbe Mochoviec? Hospodársky výbor žiada mesačnú kontrolu

Výbor Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti v pondelok zobral na vedomie správu o výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR o dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce (EMO).

Požiadal ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) o pravidelné mesačné správy o plnení termínov a realizácii prác na dostavbe tejto jadrovej elektrárne.

Výbor tiež požiadal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), aby uprednostnil kľúčových zamestnancov kritickej infraštruktúry a vybraných subjektov hospodárskej mobilizácie pri určovaní poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19 a schválil pracovnú cestu poslancov do Mochoviec. Tí by sa mali na mieste oboznámiť s aktuálnym stavom dostavby tretieho a štvrtého bloku EMO, vyplýva z uznesenia zo zasadnutí výboru.

Výsledky z kontroly zverejnil NKÚ v decembri minulého roku. Za príčinu meškania dostavby dvoch blokov EMO aj jej zdražovania NKÚ označil rezervy vo fungovaní spoločnosti, ale aj nedostatočnú koordináciu medzi súkromným investorom a štátom.

 

Akciová spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) svoj strategický projekt podľa NKÚ nezvládla na dostatočnej úrovni a niekoľkonásobným predlžovaním termínov ukončenia dostavby elektrárne dochádza k zníženiu konečnej rentability. Kontrolóri zistili, že v procese dostavby dochádzalo k vysokej miere chybovosti a zároveň boli podpisované viaceré dodatky či nové dodávateľské zmluvy. Podľa podpredsedu úradu Ľubomíra Andrassyho rezort hospodárstva, ktorý koná v mene Slovenskej republiky v orgánoch elektrární, nedostatočne uplatňoval záujmy štátu v riadení i kontrole fungovania strategickej spoločnosti.

Podľa pôvodného plánu mali nové bloky EMO stáť 2,8 miliardy eur, v súčasnosti je ich cena dvojnásobná. Zatiaľ čo so spustením tretieho bloku odborníci rátajú počas tohto roka, pri štvrtom bloku sa termín pravdepodobne posunie až na rok 2023.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!