Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2021 18:00 | Tip od Vás | Slovensko

Zmizla počas koronakrízy chrípka? Veľavravný odkaz odborníkov: Čo spomalilo jej šírenie nielen medzi Slovákmi

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) bola na začiatku chrípkovej sezóny 2020/2021 výrazne nižšia ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Podpísali sa pod to najmä opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Ešte v polovici januára o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Výrazne klesol počet ochorení ako chrípka, zápal pľúc alebo priedušiek. "Takmer vo všetkých sledovaných týždňoch v aktuálnej chrípkovej sezóne dosahuje chorobnosť na ARO menej ako polovicu chorobnosti v rovnakých týždňoch predchádzajúcej sezóny," priblížil 15. januára hlavný hygienik SR Ján Mikas. Výrazný medziročný pokles počtu akútnych respiračných ochorení je podľa neho očakávaným vedľajším efektom opatrení prijatých na zamedzenie šíreniu ochorenia COVID-19. Dôležitú úlohu zohralo najmä zníženie stretávania sa ľudí, nosenie rúšok, telemedicína a sociálny odstup pri stretnutiach.

Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení po minulé roky prerástol zväčša na prelome januára a februára do celoštátnej chrípkovej epidémie. Podľa Mikasa, ak sa bude pokračovať v trende dodržiavania prísnych opatrení, k chrípkovej epidémii tento rok nemusí dôjsť. "Na chrípku aj COVID-19 totiž môžeme ochorieť súbežne. Pri ochorení spôsobenom jedným vírusom sa dokonca zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia sa ďalším vírusom alebo baktériou, pretože organizmus je oslabený. Súbežný priebeh chrípky a COVID-19 môže významne zhoršiť zdravotný stav," upozornil Mikas.

Otvoriť galériu
Ochorenie COVID-19 je rovnako ako chrípka a jej podobné ochorenia respiračným ochorením šíriacim sa kvapôčkovou infekciou. Respiračné ochorenia sa prenášajú z človeka na človeka väčšinou pri kašľaní, kýchaní, rozprávaní, ale i pri vydychovaní vzduchu. Chrípka môže mať rovnako ako COVID-19 ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, trvalé zdravotné následky a aj smrť. Ochorenia môžu viesť k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca.

Chorobnosť na ARO klesla, menej bolo aj prípadov chrípky

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas tretieho týždňa klesla o 6,9 percenta oproti týždňu predtým. TASR o tom informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla o 16,8 percenta. Choré na chrípku boli osoby vo veku od 15 do 19 rokov. Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie

 

Chrípka očami českého epidémiológa

Na chrípku a jej silu sa pozrel aj český epidemiológ Jan Kynčl. Ako uvádzajú novinky.cz, v rozhovore pre denník Právo opísal, ako sa vlastne vyvíja tohtoročná chrípková sezóna. Podľa epidemiológa sa vďaka proticovidovým opatreniam chrípka v Európe nevyskytuje, no ešte stále môže prekvapiť. Na výskyt chrípky majú aj podľa neho istý vplyv rúška a obmedzenie kontaktov a pripúšťa, že zrejme preto sa na našom kontinente vyskytuje chrípka iba ojedinele.

 

Na otázku, či odporúča očkovanie proti chrípke vo väčšej miere, odpovedá jednoznačne. Odporúčal by to aj v dobe bez covidu, nakoľko chrípka je závažné ochorenie, ktoré môže v prípade starších a chronických pacientov viesť k zbytočným úmrtiam. Dodáva, že doteraz bola najväčším zabijákom medzi infekčnými ochoreniami vo vyspelých krajinách chrípka, teraz je ním však už koronavírus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?