Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2021 15:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Video

Španieli Daniel a Francisco o prísnom lockdowne v ich domovine: Toto by Slováci nerozdýchali

Španieli Daniel a Francisco zo známej bratislavskej jazykovej školy si tentoraz zobrali na mušku opatrenia počas prvého lockdownu v ich domovine. To, v čom sa líšil od neskorších opatrení na Slovensku, zhrnuli v jednom zo svojich najnovších videí.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Až do konca februára/začiatku marca podľa dvoch známych Španielov brali domáce médiá, tlač a televízia túto pandémiu ako ďalšiu chrípku. Nekládli na to dôraz a nechceli ľudí zalarmovať. "Takže je veľmi prekvapivé, že víkend pred vyhlásením núdzového stavu boli dovolené manifestácie, koncerty, stretnutia, futbalové zápasy s divákmi, bolo dovolené všetko," uvádzajú Daniel a Francisco. O šesť dní už ľudia museli ostať vo svojich domovoch. Zatvorení dlhých 51 dní. "51 dní úplne zatvorení. To znamená, že mohli ísť iba venčiť psa, kúpiť potraviny, v niektorých prípadoch ísť do práce, ak bola nevyhnutná," dopĺňajú s tým, že ak boli Španieli vonku bez potvrdenia, dostali vysoké pokuty. Toto by Slováci podľa všetkého len tak nerozdýchali..

Skutočne sa však aj rozdávali pokuty? V Španielsku definitívne! Ako spomínajú, mestá boli úplne prázdne a na ulici nikoho. Pri vysokých pokutách začali ľudia poslúchať a nechodili von. Kým na Slovensku sme mohli ísť von zašportovať si, či vybehnúť na prechádzku, tam sa nemohli deti ani pohrať v parku pred domom. Všetci museli zostať doma. Ak niekto urobil opak, čakala ho pokuta a problémy.

Ďalšou nepredstaviteľnou vecou pre Slovákov počas zákazu vychádzania je aj samotný nákup. V Španielsku ste podľa známych rodákov mohli síce ísť nakúpiť, ale iba naozaj nakúpiť! Žiadne kupovane po jednom a vrátime sa ešte po ďalšie veci. Viac produktov a polícia to kontrolovala. Polícia v niektorých prípadoch aj zastavovala ľudí a pozerala bločky z nákupu, aby muži zákona overili, či ľudia dodržiavajú opatrenia a skutočne nakupujú len veci nevyhnutné pre primárne potreby a stravu. "Takže akýkoľvek rozmar - pokuta. Ak to bol reálny nákup, všetko v poriadku," dodávajú. Tak prebiehal ich prvý zákaz vychádzania, po ktorom sa zmierňovali opatrenia cez 4 fázy až do úplného otvorenia. Ako už vieme, hneď nato muselo dôjsť k ďalším opatreniam, pretože sa objavili nové prípady nákazy.

 

Ako to však vyzeralo v Španielsku nedávno, ukazujú vo videu zo 16. januára. V Aragónsku v čase nakrúcania ich videa platili pravidlá ako napríklad nosenie rúška v interiéri aj exteriéri. Zdôrazňujú, že všetci ľudia to dodržiavajú, lebo sú uvedomelí a pokuty vysoké! Akonáhle zložia rúško, v Aragonsku môžu dostať pokutu 300 eur. Pozitívni ľudia, ktorí neostali doma v karanténe a prichytia ich, dostanú pokutu 3001 eur. Čo sa týka cestovania z ich mesta Zaragoza, to je povolené iba medzi provinciami, preto sa napríklad do Madridu či Barcelony len tak nedostanú. A to ani v prípade, ak majú v odlišnej provincii svoju rodinu.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní