Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2021 05:00 | Správy | Politika

Otázniky okolo kandidatúry Lipšica: S previerkou mu pomohol sused Krajniak

Mal to ťažšie ako ostatní. Bývalý minister Daniel Lipšic (47) sa už čoskoro posadí pred poslancov ako kandidát na špeciálneho prokurátora.

Podmienkou na uchádzanie sa o túto funkciu bolo aj to, aby mal bezpečnostnú previerku na prísne tajné. To ako advokát nespĺňal a on sám o to podľa zákona ani požiadať nemohol. Pomoc mu tak narýchlo poskytol minister práce Milan Krajniak (47).

Previerku na najvyšší stupeň prísne tajné udeľuje Národný bezpečnostný úrad a bez nej nie je možné byť kandidátom na špeciálneho prokurátora. Keď koalícia pred časom menila zákon, ktorým umožnila kandidovať aj neprokurátorom, tak zabudla spresniť, ako sa neprokurátori dostanú k previerke. Lipšic sám od seba nemôže požiadať o takúto previerku, musí to urobiť kompetentný orgán.

S jeho žiadosťou mu tak podľa denníka SME pomohol kamarát a sused, ktorý je zhodou okolností minister práce Milan Krajniak. Ten tak urobil 1. októbra a Lipšic ju získal 8. decembra. Úrad ho preveril za dva a pol mesiaca, bežne to trvá šesť mesiacov. Problémom však bolo, že kandidatúra sa dala podávať len do 8. januára a tak by kvôli zvyčajne dlhej previerke Lipšic nemohol kandidovať. Ministerstvo práce hovorí, že Lipšicov záujem o prokurátorskú funkciu nesúvisí s podanou žiadosťou o jeho previerku.

 

„Minister oslovil Daniela Lipšica s ponukou na spoluprácu, aby pôsobil ako jeho poradca pre právnu oblasť,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská. Bývalý minister Lipšic mal riešiť trestnoprávne spory rezortu s dodávateľmi IT služieb a tie patria pod bezpečnostnú infraštruktúru štátu, čomu by sa mohol venovať len s previerkou.

„V danom čase som bezprostredne neriešil otázku bezpečnostnej previerky v súvislosti s kandidatúrou na špeciálneho prokurátora, keďže v tom čase malo uplynúť funkčné obdobie špeciálnemu prokurátorovi až v máji 2021. Je však pravdou, že som danú ponuku akceptoval aj preto, že som už vtedy túto kandidatúru zvažoval,“ priznal Lipšic pre Denník N.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga skonštatoval, že v koalícii nemajú dohodu o tom, koho podporia vo voľbe. Opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok zopakoval, že zmena podmienok pri voľbe bola účelová a že tento post obsadí práve Lipšic.

 

Kto kandiduje

Daniel Lipšic, advokát

Ján Šanta, prokurátor

Peter Kysel, prokurátor

Vasil Špirko, prokurátor

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí