Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Primátorka hodnotí testovanie v Prešove: Zatiaľ prišlo výrazne menej ľudí ako v novembri

Viac ako dvojnásobné náklady v porovnaní s novembrovým celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19 očakáva na zabezpečenie víkendového skríningového testovania v meste Prešov jeho primátorka Andrea Turčanová.

Podľa nej na testovanie počas soboty a nedele mesto vynaloží odhadom približne 135-tisíc eur. Pri dvoch kolách novembrového testovania sa náklady pohybovali na úrovni 50-tisíc eur za víkend.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

Primátorka mesta to na brífingu pre agentúru SITA zdôvodnila tým, že v novembri platilo zdravotníkov a likvidáciu nebezpečného odpadu ministerstvo obrany. Teraz táto povinnosť prešla na samosprávu. „Tie náklady sú vyššie, na dva víkendy ich odhadujeme na 200-tisíc eur. Pri prísľube štátu, že zaplatí za každého testovaného občana päť eur a pri pomerne nízkej účasti to vyzerá, že mesto bude musieť na testovanie doplácať zo svojho rozpočtu,“ upozornila Turčanová.

Ako podotkla, aj preto dúfa, že mesto sa vyhne druhému kolu testovania a v rámci okresu skončí v lepšej polovici hodnotenia, ktorá rozhodne o nutnosti zopakovať si skríningové testovanie. Do nedeľňajšieho popoludnia sa v meste zatiaľ podiel pozitívnych držal pod pol percentom. Do nedeľňajšej 13-tej hodiny pritom otestovali v Prešove vyše 20-tisíc ľudí.

Aby pokryli náklady, potrebovali by ich otestovať zhruba 27-tisíc. „Očakávali sme, že čísla budú o trochu nižšie ako v novembri. Ale sú o dosť nižšie, pohybujeme sa zhruba v polovičných číslach. Kým v novembri sme otestovali 45-tisíc ľudí, dnes k 13-tej hodine je 20 277 otestovaných. Z toho pozitívnych je 94, čo je 0,46 percenta. Takže myslím si, že Prešov má tie čísla veľmi dobré,“ zhodnotila Turčanová.

 

Priebeh testovania pritom označila za pokojný. Pomohlo tomu podľa nej aj spustenie registrácie. „Poučili sme sa z dobrej skúsenosti Nitry, Pezinka, či Banskej Bystrice. Myslím, že sme sa vyhli dlhým čakacím radom aj preto, lebo až 80 percent využilo možnosť registrovať sa. Pôvodne sme uvažovali aj s možnosťou objednať sa v 15-minútových intervaloch, ale po bližších konzultáciách s autormi aplikácie, ktorí tvrdili, že v Nitre to spôsobilo problémy, sme od toho upustili,“ skonštatovala pre agentúru SITA primátorka s tým, že ľudia sa testovali priebežne a čakacie doby neboli dlhé.

Problémy sa podľa nej vyskytli len na niektorých miestach pri sobotňajšom otvorení, kým si administrátori naštudovali prácu s aplikáciou. Po oba dni je v Prešove k dispozícii 44 odberných miest, pričom každé zabezpečovalo minimálne päť pracovníkov. V sobotu bolo k dispozícii aj samostatné odberné miesto na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V

piatok navyše mesto testovalo svojich zamestnancov ako aj zamestnancov Daňového úradu a PSK. Nedeľné testovanie potrvá do 20. hodiny. „Hneď zajtra prehodnotíme víkendové výsledky a ak by bolo nutné v Prešove robiť druhé kolo testovania, zrejme zvážime nižší počet odberných miest, keďže záujem je nižší a veľa ľudí využíva laboratória, ktoré sú k dispozícii celý týždeň, prípadne sa testujú v práci,“ ukončila Turčanová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii