Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Nagyovci majú 6 školopovinných detí, ich dom pripomína triedu: Ako zvládame dištančnú výučbu

Fungujú skoro ako menšia škola! Nagyovci majú 6 školopovinných detí, ktoré sa učia online.

Skromná rodina z Komoče (okr. Nové Zámky) sa vynájde ako sa dá, dva staré počítače i telefóny fičia ako o život, niekedy však majú dosť aj samotní učitelia a vyžadujú si, aby bol väčší pokoj. Každé z detí robí, čo môže. Samozrejme, pomáhajú aj rodičia, a aby toho nebolo málo, všetci momentálne žijú v očakávaní už siedmeho súrodenca. Nikto sa nesťažuje, no každý člen rodiny by už bol rád, keby sa brány škôl opäť otvorili.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Je u nich poriadne rušno. Početná rodina z Komoče má 6 potomkov v rôznom školopovinnom veku, čo v praxi znamená šesťnásobné dištančné vyučovanie. Otec Štefan (43), ktorý pred rokmi utrpel pracovný úraz a je momentálne na polovičnom invalidnom dôchodku, pripravuje akurát po vyučovaní obed.

Celá rodina žije v očakávaní, mamina Lenka (36) čaká už siedme dieťa. Vrie to u nich ako v úli a to práve skončila 6 ratolestiam online výučba. „Museli sme dať opraviť dva staršie notebooky aj telefóny, na nové nie je, ale robíme, čo sa dá,“ úprimne hovorí Štefan, ktorý takmer prišiel o ruku.

 

Ukazuje, že už dokáže hýbať aspoň prstami, je po operácii a má ju zafixovanú. Žiaľ, ide o pravú, ktorú používa. Mamička Lenka si hladí bruško, malý má prísť na svet v marci. Ako vlastne dokážu teraz fungovať v provizórnych podmienkach? „Prekrikujeme sa,“ smeje sa Timea (9), ktorá chodí do 3. triedy.

Rodičia von z izby

Aj keď sa akokoľvek snažia, nevedia dať každé dieťa do samos­tatnej izby. Navyše starý dom, ktorý začali rekonštruovať ešte keď bol Štefan v poriadku, ostal nedokončený. Podmienky sú teda skromné. „Učiteľky zvyknú povedať, nech idú rodičia von z izby, alebo nech sú ostatní tichšie. Najmä ak odpovedám. Že to je akoby som bola v škole,“ prezradí zhovorčivá Timea.

Otvoriť galériu

„Ja sa učím tak, že mi pošlú úlohy cez mail a potom to posielam späť, tak sa to dá,“ kontruje jej Karolína (15), ktorá je už prváčka na strednej škole. Najstaršia Natália (17) a tretia v poradí Laura (11) sa nechcú dať ani fotiť. Najmladší a zatiaľ jediný chlapec Tobias (6) je prváčik a obsadil čestné miesto v kuchyni za stolom. „Chýbajú mi kamaráti,“ prezradí roztomilý chlapec, ktorý by svoj úvodný rok najradšej strávil v triede. Hyperaktívnej tretiačke Lenke (9) škola naopak nechýba.

„Vôbec, len to, že nemôžem ísť von a tiež kamaráti mi chýbajú,“ prezradí. Celkovo sa však početná rodinka nesťažuje. „Teraz nám odišla ešte aj stará tlačiareň, ale verím, že to nejako dajú, učitelia vedia, aká je u nás situácia,“ vzdychne si starostlivý otec a už beží naspäť k sporáku. Plný dom treba nakŕmiť. „Boli by sme radi, keby už konečne mohli ísť do školy. Deti sú síce zlaté, aj pomáhajú, ale aj tak je to veľmi náročné, a aj to vzdelávanie nie je také ako v škole, nech robíme, čo sa dá. Dlhodobo sa nedá byť takto," dodáva manželka Lenka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí