Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2021 16:15 | Správy | Domáce správy

Smutné príbehy podnikateľov, ktorí kvôli pandémii zatvárajú a rušia prevádzky: Takto nás koronavírus pripravil o živobytie!

Koronavírus si okrem ľudských životov, obrovského čísla nakazených a chorých, neuveriteľného nasadenia lekárov a odborníkov, vyžiadal aj inú daň.

Zuzana Mrázová: Všetky kurzy ukončili činnosť

Hudobná škola YAMAHA, Trnava

- Prevádzkujeme licencované programy Medzinárodnej hudobnej školy YAMAHA pre najmenších od 4 mesiacov do 6 rokov. Túto aktivitu sme rozbehli v Trnave a okolí zhruba pred 10 rokmi. Hudobné kurzy poskytujeme väčšinou v prenajatých priestoroch, a to na viacerých miestach.

Otvoriť galériu
Po zavedení protipandemických opatrení na jar 2020 sme sa ešte nejaký čas pokúšali o presun časti kurzov do online sféry, no bez reálneho kolektívu rovesníkov to nebolo ono. Preto postupne všetky kurzy ukončili svoju činnosť.

Od septembra 2020 sme skúsili odznova rozbehnúť kurzy, no prihlásilo sa asi len 15 % záujemcov oproti minulému roku. Rodičia mali aj napriek dôslednému dodržiavaniu hygienických opatrení obavy, či sa v kolektíve nenakazia oni alebo ich deti novým koronavírusom. Veľký problém v tom čase bola pre nás aj dištančná výučba našich lektorov-vysokoškolákov, ktorí sa museli odsťahovať z internátov a neboli fyzicky prítomní na lektorovanie kurzov.

Otvoriť galériu

Momentálne teda nemáme otvorené žiadne kurzy a čakáme na zlepšenie situácie a uvoľnenie opatrení. Nakoľko našu činnosť prevádzkujeme ako občianske združenie, nemáme nárok na žiadnu finančnú pomoc, či odškodnenie. Už teraz je isté, že návrat do normálnych koľají bude dlhý a bude nás stáť enormné množstvo úsilia a financií potrebných na marketingovú podporu.

 

Martina Dudášová: Štát nám nepomohol

Srbská reštaurácia Vojvodina, Bratislava

- Slušné podnikanie na Slovensku bolo vždy veľmi náročné, či už v gastronómii alebo v inej oblasti.

Svoju reštauráciu sme budovali spolu ako rodina dlhé roky, deň čo deň od rána do neskorej noci 7 dní v týždni. No príchod koronakrízy to úplne pochoval.

Otvoriť galériu

S príchodom prvej vlny bolo zrazu prikázané zatvoriť priestory, ktoré sme len pár mesiacov pred tým zrekonštruovali a jedlo sme mohli podávať len cez okienkový výdaj. Museli sme zrušiť rodinné oslavy, firemné akcie, kary, promócie. Zrazu prišlo svetielko nádeje a boli povolené aspoň terasy. Pre mnohých z nás to bola jediná šanca a nádej, že by sme takto mohli prežiť aj zimné mesiace. Tak sme do týchto priestorov investovali viac financií, ktoré sa nám ani zďaleka nevrátili.

Otvoriť galériu

No prišla druhá vlna a tieto prerobené terasy nám opäť zatvorili a vrátili nás k okienkam. Pomoc od štátu nebola zameraná na fungovanie gastro prevádzok. Podmienky boli nastavené tak, že väčšina podnikov ju nemala šancu získať a ani ju nezískala. Náklady prevádzok nie sú len mzdy a odvody zamestnancov, ale aj prevádzkové, režijné náklady poistky a, samozrejme, nájomné. Aj keď sme od majiteľov priestoru dostali najväčšiu pomoc, za čo sme im veľmi vďační, naše straty boli veľké a plánujeme skončiť s podnikaním v tomto roku. Takže nebol to štát, čo nám pomohol.

 

Gabriel Jakab: Hodili ma cez palubu

Rýchle čapovanie piva a pohostinstvo Valaliky

- Vlani v októbri som odstúpil prevádzku pohostinstva vo Valalikoch, lebo to bolo neúnosné. Je to smutná minulosť, veď krčma bola otvorená len v lete a tri mesiace ma z biedy nevytiahli. Popritom podnikám aj s prevádzkou rýchleho čapovania piva na veľkých koncertných podujatiach, ale poslednú zákazku som mal v novembri 2019. V roku 2020 som už s touto prevádzkou nemohol podnikať, pretože prišla pandémia.

Otvoriť galériu

Mohol som to teda zabaliť, lebo som sa nemal čím preukázať, koľko sme zarobili rok predtým. Teda v čase, keď sme len vznikli a skutočne začali zarábať až v máji 2019. Pritom nám zakázali podnikať, ale pomôcť sme si mali sami. Pokým s rýchlym pivom sme za päť mesiacov ako nová firma urobili obrat 40-tisíc eur, ďalší rok mal byť ešte úspešnejší. No korona urobila škrt a život sa zmenil výrazne. Som bez krčmy, rýchle pivo je „zazimované“ a firma spí.

Zakázali mi podnikať, ale podpora neprichádza a nik sa nepýta, za čo nakŕmim vlastné deti! Vlastne ma hodili cez palubu, lebo nespĺňam podmienku gastrosektoru, keďže ide o výčap piva, ale ani kritériá kultúry, lebo nie som osvetľovačom, ale poskytujem služby vo forme predaja piva na koncertoch a športových podujatiach. Ocitol som sa vo vzduchoprázdne!

 

Martina a Marek Namešpetrovci: Sme na konci so silami

Fitnes centrum JUST GYM, Prešov

- Ako viacnásobní majstri Európy i Slovenska v kulturistike a fitnes sme dlho pracovali ako tréneri vo fitnescentrách. Po rokoch získavania skúseností sme si pred dvanástimi mesiacmi otvorili vlastné fitko. Investovali sme 100-tisíc €. Vrazili sme do toho všetko do posledného centa a splátky boli vyrátané na chlp. Od marca 2020 však máme takmer nepretržite zatvorené a sme na konci so silami. Zatiaľ sme od štátu dostali pomoc vo výške 500 €.

Otvoriť galériu

Máme ešte síce na niečo nárok, ale nevieme sa k tomu dopracovať. Úradníci majú buď dovolenku, alebo obmedzené otváracie hodiny a podobne. Pohybujeme sa na hrane krachu, alebo sme už aj za ňou. Predávame výživové doplnky, nejakú kozmetiku, aby sme mali aspoň aký-taký cent. S vecami pre synčeka Markusa (5) nám pomáha babka.

Našťastie sme sa dohodli s majiteľom priestorov na nájme. Splátky úverov máme pozastavené. Stroje sú na lízing, ten je pozastavený, ale či od nás nebudú chcieť pokutu za omeškanie splátok, nevieme. Ak áno, položí nás to. Mesačne prichádzame o tržby asi 7 000 €. Už to dlho nevydržíme.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, ak, nov, kz, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia