Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2021, 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenská gastronómia prišla o známeho šéfkuchára Antovszkého († 79): Náhla smrť!

Pripravoval delikatesy a jeho jedlá ochutnali milióny ľudí!

Známy šéfkuchár Ondrej Antovszký († 79), ktorý varil aj pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a pripravoval chody aj pre dánsku kráľovnú, zomrel na infarkt, keď šoféroval domov. Jeho život však nebol prechádzkou v ružovej záhrade. V útlom veku prišiel o otca a mal opletačky s komunistami, no napriek nepriazni osudu sa vypracoval medzi kuchársku špičku...

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď mal Ondrej dvanásť, učiteľke povedal, že sníva o tom, že bude najlepším kuchárom, akého ľudia poznajú. Rúbal poriadne vysoko - chcel variť pre kráľov a kráľovné. Čo sa jeho pedagogičke mohlo zdať úsmevné, no z utiahnutého chlapca sa napokon naozaj stal symbol slovenskej gastronómie. Jeho život podľa pamätníkov predurčilo aj to, ako prišiel na svet - narodil sa so štyrmi vyrastenými zubami.

„V Békešskej Čabe (Maďarsko) obývali rozľahlý dom s vlastnou krčmou, kde bola príprava jedla na dennej báze,“ odhalil Gustáv Murín, ktorý o kuchárovi napísal aj knihu. Keď v Európe zúrila druhá svetová vojna, presťahoval sa s rodinou do Tekovských Lužian (okr. Levice). Rodinnú idylu však v roku 1948 zničili komunisti, keď jeho otca označili za kulaka, teda dedinského úžerníka. Vtedy sa začalo peklo. Zhabali im majetky a poškvrnili ich meno.

„Ondrejov otec urážky nezvládol a dostal infarkt. Mama zostala na osem detí sama,“ dodal Murín s tým, že Ondro prisahal v slohovej úlohe pomstu režimu. Do školy prišli príslušníci ŠtB a zamietli mu vysnívané učenie za pekára. Napokon sa však cez kamaráta dostal do školy v Banskej Bystrici, kde sa vyučil a mal naozaj talent! „Už v pätnástich ho vymenovali za šéfkuchára. Mal pozoruhodnú fantáziu a schopnosť intuitívne objavovať nové recepty,“ prezradil Murín s tým, že dodnes obľúbený recept na opekaný oštiepok sa mu prisnil.

Drotárska kapsa aj černohor

Neskôr, keď nemal ešte ani 18 rokov, sa stal vrchným kuchárom v novootvorenej Gotickej pivnici v Kremnici. Po návrate z vojenčiny sa stal vedúcim v Centrálnej vývarovni pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Do roka z nej vytvorili najväčšiu prevádzku v Československu. „Jeho originálne recepty sú dnes už klasikou: rezeň Marína, Drotárska kapsa, Čachtické rezne, Zbojnícka pochúťka, opekaný oštiepok, šunková rolka s chrenovou penou a černohorský rezeň,“ povedal Murín s tým, že potom dostal prvú ponuku variť vo Viedni. „Tam sa mu však nepáčilo, že mu riaditeľ vyčítal rozmiestnenie jedla na tanieri, no našťastie sa to neskončilo väčším konfliktom a tržba sa vďaka Antovszkému stále zvyšovala,“ opísal jeho raketový štart na európskej kulinárskej scéne.

Jeho jedlá poznal každý Slovák

Jedlá ako černohorský rezeň či opekaný oštiepok ochutnal azda každý Slovák a mnoho turistov, ktorí si tieto pokrmy nevedia vynachváliť. Vycibrené kuchárske umenie napokon využili aj v Prezidentskom paláci, keď pripravoval delikatesy, na ktorých si pochutnávali známi štátnici či športovci. Varil pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a niekoľkochodový obed pripravoval aj pre dánsku kráľovnú počas jej návštevy Slovenska. Ako šéfkuchár Klubu slovenských spisovateľov stretol mnohé osobnosti umenia a vytvoril napríklad aj Tri básničky studenej kuchyne. „Ondrej Antovszký je dodnes nezmapovanou legendou slovenskej gastronómie,“ uzavrel Gustáv Murín.

 

Antovszkého legendárny Černohorský rezeň

Antovszkého legendárny černohorský rezeň Otvoriť galériu

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčové karé
  • 500 g zemiaky
  • 2 ks vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL hladká múka
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • podľa chuti mletý kmín
  • podľa chuti majoránka
  • olej na vyprážanie
  • hladká múka na obaľovanie
  • strúhaný syr na posypanie

Postup: 

1. Mäso si nakrájame na plátky, ktoré zľahka naklepeme a následne osolíme a okoreníme.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, pokrájame nadrobno a spolu s 1 vajíčkom rozmixujeme. Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme rozmixovanú cibuľu s cesnakom, vajíčko, múku a podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín a majoránku. Všetko spolu dobre premiešame. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo pridať.

3. Rezne obalíme v hladkej múke a následne v zemiakovom cestíčku. Takto pripravené rezne vyprážame v rozhorúčenom oleji. Pred podávaním môžeme ešte posypať strúhaným syrom.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: ah, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Súd Banská Bystrica, 22. 1. 2021 o 9.50 hod. - Bývalá štátna tajomníčka prišla na súd s nádejou možného prepustenia.
Aktualizované
Monika Jankovská je na slobode: Bývalú štátnu tajomníčku súd prepustil zo zadržania
Marek Hamšík.
Foto
Veľký deň pre Mareka Hamšíka? Göteborg nedočkavo čaká na lekársku prehliadku a podpis zmluvy!
Infektológ neveští Talianom ružovú budúcnosť.
Taliansko sa pripravuje na vrchol ďalšej vlny pandémie: Zaočkovať všetkých občanov chcú do konca leta
Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014.
Provládne sily zbombardovali Jemenské hlavné mesto Saná: Zhorel tábor pre migrantov, hrozné následky
Hokejisti iClinic Bratislava Capitals.
Foto
Bratislava Capitals prehrala v poslednom zápase, no play off hráčov neminie: Známy je už aj súper!
Iveta Radičová.
Silný odkaz Ivety Radičovej, vzájomné obviňovanie nepomôže: Kde vidí problémy a v čom krajina zlyháva?
(ilustračné foto).
Havária vrtuľníka skončila tragicky: Nehodu neprežil miliardár a politik Olivier Dassault (†69)
Kriminálny psychológ, právnik a bezpečnostný analytik Ondrej Kubík
Pandémia otvorila Pandorinu skrinku: Výrazne vzrástol počet prípadov domáceho násilia a psychického týrania
(ilustračné foto)
Včelári aj vedci krútia hlavou nad tým, čo sa predáva v obchodoch: Čo dávajú podvodníci do medu!
I'm in get it done mode
Rozhodnuté, vo Švajčiarsku schválili zákaz zahaľovania tváre: Ľavicové strany sa búria, návrh je zbytočný
Mikaela Shiffrinová.
Foto
Bola Shiffrinová ukrátená o víťazstvo podvodom? Na obvinenie zareagovali organizátori pretekov!
Meghan s Harrym si ešte viac pohnevali kráľovskú rodinu.
Spory sa vyostrujú, kráľovná vyzdvihla oddanosť k povinnostiam: Čo chce naznačiť princovi Harrymu?