Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenská gastronómia prišla o známeho šéfkuchára Antovszkého († 79): Náhla smrť!

Pripravoval delikatesy a jeho jedlá ochutnali milióny ľudí!

Známy šéfkuchár Ondrej Antovszký († 79), ktorý varil aj pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a pripravoval chody aj pre dánsku kráľovnú, zomrel na infarkt, keď šoféroval domov. Jeho život však nebol prechádzkou v ružovej záhrade.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď mal Ondrej dvanásť, učiteľke povedal, že sníva o tom, že bude najlepším kuchárom, akého ľudia poznajú. Rúbal poriadne vysoko - chcel variť pre kráľov a kráľovné. Čo sa jeho pedagogičke mohlo zdať úsmevné, no z utiahnutého chlapca sa napokon naozaj stal symbol slovenskej gastronómie. Jeho život podľa pamätníkov predurčilo aj to, ako prišiel na svet - narodil sa so štyrmi vyrastenými zubami.

„V Békešskej Čabe (Maďarsko) obývali rozľahlý dom s vlastnou krčmou, kde bola príprava jedla na dennej báze,“ odhalil Gustáv Murín, ktorý o kuchárovi napísal aj knihu. Keď v Európe zúrila druhá svetová vojna, presťahoval sa s rodinou do Tekovských Lužian (okr. Levice). Rodinnú idylu však v roku 1948 zničili komunisti, keď jeho otca označili za kulaka, teda dedinského úžerníka. Vtedy sa začalo peklo. Zhabali im majetky a poškvrnili ich meno.

 

„Ondrejov otec urážky nezvládol a dostal infarkt. Mama zostala na osem detí sama,“ dodal Murín s tým, že Ondro prisahal v slohovej úlohe pomstu režimu. Do školy prišli príslušníci ŠtB a zamietli mu vysnívané učenie za pekára. Napokon sa však cez kamaráta dostal do školy v Banskej Bystrici, kde sa vyučil a mal naozaj talent! „Už v pätnástich ho vymenovali za šéfkuchára. Mal pozoruhodnú fantáziu a schopnosť intuitívne objavovať nové recepty,“ prezradil Murín s tým, že dodnes obľúbený recept na opekaný oštiepok sa mu prisnil.

Drotárska kapsa aj černohor

Neskôr, keď nemal ešte ani 18 rokov, sa stal vrchným kuchárom v novootvorenej Gotickej pivnici v Kremnici. Po návrate z vojenčiny sa stal vedúcim v Centrálnej vývarovni pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Do roka z nej vytvorili najväčšiu prevádzku v Československu. „Jeho originálne recepty sú dnes už klasikou: rezeň Marína, Drotárska kapsa, Čachtické rezne, Zbojnícka pochúťka, opekaný oštiepok, šunková rolka s chrenovou penou a černohorský rezeň,“ povedal Murín s tým, že potom dostal prvú ponuku variť vo Viedni. „Tam sa mu však nepáčilo, že mu riaditeľ vyčítal rozmiestnenie jedla na tanieri, no našťastie sa to neskončilo väčším konfliktom a tržba sa vďaka Antovszkému stále zvyšovala,“ opísal jeho raketový štart na európskej kulinárskej scéne.

Jeho jedlá poznal každý Slovák

Jedlá ako černohorský rezeň či opekaný oštiepok ochutnal azda každý Slovák a mnoho turistov, ktorí si tieto pokrmy nevedia vynachváliť. Vycibrené kuchárske umenie napokon využili aj v Prezidentskom paláci, keď pripravoval delikatesy, na ktorých si pochutnávali známi štátnici či športovci. Varil pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a niekoľkochodový obed pripravoval aj pre dánsku kráľovnú počas jej návštevy Slovenska. Ako šéfkuchár Klubu slovenských spisovateľov stretol mnohé osobnosti umenia a vytvoril napríklad aj Tri básničky studenej kuchyne. „Ondrej Antovszký je dodnes nezmapovanou legendou slovenskej gastronómie,“ uzavrel Gustáv Murín.

 

Otvoriť galériu

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčové karé
  • 500 g zemiaky
  • 2 ks vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL hladká múka
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • podľa chuti mletý kmín
  • podľa chuti majoránka
  • olej na vyprážanie
  • hladká múka na obaľovanie
  • strúhaný syr na posypanie

Postup: 

1. Mäso si nakrájame na plátky, ktoré zľahka naklepeme a následne osolíme a okoreníme.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, pokrájame nadrobno a spolu s 1 vajíčkom rozmixujeme. Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme rozmixovanú cibuľu s cesnakom, vajíčko, múku a podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín a majoránku. Všetko spolu dobre premiešame. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo pridať.

3. Rezne obalíme v hladkej múke a následne v zemiakovom cestíčku. Takto pripravené rezne vyprážame v rozhorúčenom oleji. Pred podávaním môžeme ešte posypať strúhaným syrom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!