Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko

Roky prinášali ľuďom radosť, teraz umelci krachujú jeden po druhom: Trpké slová režiséra Nikitu!

Sklamaní a dezorientovaní. Tak končí tento rok pre mnohých slovenských umelcov, ktorí sa snažili dlhé roky priniesť do životov ľudí na Slovensku radosť, lásku aj emócie šťastia práve svojím umením.

Spolu s obmedzeniami pri pandémii prichádzajú o možnosť vystupovať, nezvládajú platiť nájmy a úvery a niektorí definitívne zavesili umenie na klinec a živia sa predajom jedla. Podľa viacerých z nich je na Fonde pre podporu umenia, ktoré ovláda ministerka za OĽANO Natália Milanová chaos a nevídaný zmätok, kvôli ktorému je pomoc neprehľadná a nedosiahnuteľná. 

V týchto dňoch dostávajú umelecké súbory, ktoré niekoľko rokov pracovali pre slovenskú kultúru, definitívne stanoviská a vyrozumenia, či majú nárok na príspevok na podporu v čase pandémie koronavírusu. Fond na podporu umenia, ktorému šéfuje Jozef Kovalčík a ktorý patrí pod rezort ministerstva kultúry, má pravidlá, akým podľa vyjadrení umelcov nikto z nich nerozumie.

„My sme divadlo, ktoré s jedným projektom požiadalo o pomoc každý za seba práve Fond na podporu umenia. Zatiaľ, čo ja ako umelec, ktorý dvadsať rokov divadlo hrám, som podporu dostal a moja kolegyňa, ktorá síce kratšie hrá, ale má konzervatórium, ju dostala ešte vo väčšej výške, ďalšia herečka ju nedostala vôbec, a to mala najvyššie dosiahnuté vzdelanie z nás. My to nechápeme. Pripadá nám to, že každý dostal pomoc podľa toho, akému úradníkovi jeho žiadosť prišla na stôl, ale ani to si nie sme istý. A ak bol ten úradník menej kompetentný, tak mal umelec proste smolu,“ hovorí riaditeľ Divadla Príbeh Ján Šulek.

 

Známy slovenský dramaturg a scenárista Nikita Slovák nakrútil o umelcoch, ktorí skončili na mizine aj dokument s názvom Neviditeľní. „Tá pomoc je pre slovenských umelcov neprehľadná a nedostatočná, doslova strašná. Zatiaľ čo kolegovia v Amerike, Nemecku, Taliansku, ale aj v Česku stačilo, aby vyplnili jednoduchý formulár na polovicu a 4 a dostali peniaze na prežitie, slovenskí umelci, ktorí boli v mínuse, boli ešte za situáciu obviňovaní a perzekuovaní. Nechápem ako je to možné,“ pýta sa známy slovenský režisér. Nový Čas oslovil s otázkami ministerstvo kultúry na oddelení komunikácie, hovorca Matúš Bystriansky však odpovedal, že na otázky okolo podpory pre umelcov v čase koronakrízy odpovie riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík osobne.

Stanovisko riaditeľa Fondu na podporu umenia Jozefa Kovalčíka:

"Fond na podporu umenia (FPU) vyhlásil mimoriadnu výzvu na predkladanie žiadostí o štipendium v súlade so zákonom, ktorý upravuje jeho činnosť. FPU jasne zverejnil podmienky poskytnutia štipendiá, kritéria hodnotenia žiadosti, rovnako zverejnil všetky informácie o podporených a nepodporených žiadostiach, rovnako tak mená hodnotiteľov. V tomto prípade nešlo o automatickú podporu, na ktorú by mal každý nárok (aj tí, ktorí nikdy profesionálne umenie nepôsobili), ale o posudzovanie projektov, z ktorých odborná komisia vybrala tie, čo spĺňali stanovené kritéria. Spôsob predkladania žiadostí, postupy a administratívna záťaž žiadateľov je v FPU rámci Slovenska jednoznačne najnižšia, platí to aj v porovnaní s okolitými krajinami. Podpora viac ako 3000 individuálnych žiadateľov je jasným dôkazom toho, že FPU zvládol výzvu úspešne."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce