Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2021 16:20 | Správy | Domáce správy
Video

Minister zdravotníctva Krajčí vzkriesil v Slovákoch nádej: Slová o uvoľňovaní opatrení

Ako je na tom Slovensko v súvislosti s COVID-19? Čo nás čaká najbližšie dni a týždne? O aktuálnej situácii prehovoril na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister začal pozitívne. "Zlepšuje sa to, sú pred nami určite pozitívne správy a budeme môcť postupne uvoľňovať opatrenia." Problematický by ešte stále mohol byť britský variant nového koronavírusu. Marek Krajčí poďakoval všetkým občanom, ktorí dodržiavajú opatrenia, s tým, že mobilita klesla. Rovnako nezabudol na zdravotníkov, ktorí s dôsledkami pandémie bojujú s vypätím všetkým síl.

Minister poznamenal, že najkritickejšie okresy nie sú na tom tak zle, ako boli minulý týždeň, výnimkou je Revúca. Situácia sa v okrese Zlaté Moravce zlepšila o 75 percent, rovnako sa zlepšil aj okres Nitra. Najhoršia situácia je momentálne v okresoch Dunajská Streda, Trnava a Hlohovec.

7-dňový priemer, ktorý je dôležitý pre COVID automat, podľa Krajčího prudko klesol, čo je priaznivý údaj. "Toľko testovacích miest na počet obyvateľov nemá žiadna krajina na svete," vyzdvihol ďalšie pozitívum. O čosi horšie si vedieme pri počtoch obetí. Prognóza je, že aj situácia v nemocniciach sa bude postupne zlepšovať. Pozitivita RT-PCR testov klesla z 23 % na 19 % a u antigénových testov z 5% na 2,8 %.

Čo sa týka očkovania, v súčasnosti bola podaná vakcína 1,64 % populácie (takmer 90-tisíc ľudí), čo nás podľa Krajčího radí do hornej polovice krajín Európskej únie.

Nárok na bezplatný PCR test budem mať každý občan maximálne 2x za mesiac. V ostatných prípadoch si ho bude musieť zaplatiť ako samoplatca, oznámil minister Krajčí. Ako dôvod uviedol zneužívanie zo strany niektorých občanov, ktorí sa dávali testovať niekoľkokrát do mesiaca. Od 1. 2., kto príde zo zahraničia a bude chcieť po 5 dňoch opustiť karanténu, si PCR test uhradí sám. Dohodli sa na tom minister zdravotníctva a premiér Igor Matovič.

K tomuto dátumu Krajčí avizuje aj otváranie materských škôl, 1. stupňa základných škôl i tých špeciálnych, a to bez nutnosti testovania, avšak pod podmienkou, že do konca budúceho týždňa sa situácia nezhorší. Od 7. februára by chceli prejsť na COVID automat a od ďalšieho dňa sa podľa neho riadiť aj pri uvoľňovaní ďalších opatrení - Slovensko vtedy podľa všetkého nastúpi do 3. stupňa varovania, tzn. že sa nebude vyžadovať test pre pohyb v prírode, otvoria sa obchody, bude možné cestovať z okresu do okresu, v oboch prípadoch s testom nie starším ako 7 dní.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!