Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2021 16:20 | Správy | Domáce správy
Video

Minister zdravotníctva Krajčí vzkriesil v Slovákoch nádej: Slová o uvoľňovaní opatrení

Ako je na tom Slovensko v súvislosti s COVID-19? Čo nás čaká najbližšie dni a týždne? O aktuálnej situácii prehovoril na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister začal pozitívne. "Zlepšuje sa to, sú pred nami určite pozitívne správy a budeme môcť postupne uvoľňovať opatrenia." Problematický by ešte stále mohol byť britský variant nového koronavírusu. Marek Krajčí poďakoval všetkým občanom, ktorí dodržiavajú opatrenia, s tým, že mobilita klesla. Rovnako nezabudol na zdravotníkov, ktorí s dôsledkami pandémie bojujú s vypätím všetkým síl.

Minister poznamenal, že najkritickejšie okresy nie sú na tom tak zle, ako boli minulý týždeň, výnimkou je Revúca. Situácia sa v okrese Zlaté Moravce zlepšila o 75 percent, rovnako sa zlepšil aj okres Nitra. Najhoršia situácia je momentálne v okresoch Dunajská Streda, Trnava a Hlohovec.

7-dňový priemer, ktorý je dôležitý pre COVID automat, podľa Krajčího prudko klesol, čo je priaznivý údaj. "Toľko testovacích miest na počet obyvateľov nemá žiadna krajina na svete," vyzdvihol ďalšie pozitívum. O čosi horšie si vedieme pri počtoch obetí. Prognóza je, že aj situácia v nemocniciach sa bude postupne zlepšovať. Pozitivita RT-PCR testov klesla z 23 % na 19 % a u antigénových testov z 5% na 2,8 %.

Čo sa týka očkovania, v súčasnosti bola podaná vakcína 1,64 % populácie (takmer 90-tisíc ľudí), čo nás podľa Krajčího radí do hornej polovice krajín Európskej únie.

Nárok na bezplatný PCR test budem mať každý občan maximálne 2x za mesiac. V ostatných prípadoch si ho bude musieť zaplatiť ako samoplatca, oznámil minister Krajčí. Ako dôvod uviedol zneužívanie zo strany niektorých občanov, ktorí sa dávali testovať niekoľkokrát do mesiaca. Od 1. 2., kto príde zo zahraničia a bude chcieť po 5 dňoch opustiť karanténu, si PCR test uhradí sám. Dohodli sa na tom minister zdravotníctva a premiér Igor Matovič.

K tomuto dátumu Krajčí avizuje aj otváranie materských škôl, 1. stupňa základných škôl i tých špeciálnych, a to bez nutnosti testovania, avšak pod podmienkou, že do konca budúceho týždňa sa situácia nezhorší. Od 7. februára by chceli prejsť na COVID automat a od ďalšieho dňa sa podľa neho riadiť aj pri uvoľňovaní ďalších opatrení - Slovensko vtedy podľa všetkého nastúpi do 3. stupňa varovania, tzn. že sa nebude vyžadovať test pre pohyb v prírode, otvoria sa obchody, bude možné cestovať z okresu do okresu, v oboch prípadoch s testom nie starším ako 7 dní.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!