Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2021 08:19 | Správy | Politika

Budaj podporuje vyhlásenie stavu klimatickej núdze na Slovensku: Silné gesto

V rámci vyhlásenia stavu klimatickej núdze by sa definovali jasné úlohy, ktorými by parlament mohol poveriť vládu. Uviedol pre TASR aktivista Jakub Hrbáň z iniciatívy Klíma ťa potrebuje.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) však podotýka, že slovenský právny poriadok nepozná pojem klimatická núdza. Podporuje však vyhlásenie toho stavu, ide o "silné politické gesto", povedal minister pre TASR.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra minulého roka. Okrem iného v nej žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby vyhlásili stav klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040.

"Pre Slovensko by tak vyhlásenie stavu klimatickej núdze pravdepodobne neznamenalo nič zásadne odlišné, pretože náš legislatívny rámec pojem klimatická núdza nepozná a bolo by ho nutné definovať," skonštatoval Hrbáň. Deklarácia o vyhlásení stavu klimatickej núdze by mohla lepšie definovať, aké zákony by sa v tomto stave mali alebo nemali prijímať.

 

Aktivista priblížil, že pri nastavovaní štátnej legislatívy, ktorá má aktívne riešiť klimatickú zmenu, by sa malo docieliť prepojenie politík. "Čo znamená, že nevytvárame ani neprijímame protichodné zákony, ktoré paradoxne chránia, no súčasne aj ničia životné prostredie," podotkol. Druhým je princíp "bez výraznej ujmy". Znamená to, že prijímané politiky, ktoré by zmenu klímy explicitne neriešili, nebudú naďalej podporovať ničenie životného prostredia a klímy.

Slovensko by vyhlásením stavu klimatickej núdze nemuselo robiť nič nad rámec už prijatých záväzkov. "Takýmto vyhlásením by však malo potrebné kroky a opatrenia začať realizovať oveľa rýchlejšie na to, aby sme stanovené záväzky dokázali naplniť a minimalizovali tak katastrofálne následky klimatickej krízy, ktoré by znášali budúce generácie," vysvetlil pre TASR Hrbáň.

Cieľom vyhlásenia má byť podľa Budaja zvýšenie environmentálneho povedomia verejnosti, podnikateľov a politikov. "Vyhlásenie, ktoré by schválili poslanci NR SR, by ukázalo, že máme parlament, ktorý vníma budúce hrozby a odpovedá na ne. Vyslali by signál, že Slovensko to myslí s ochranou klímy a životného prostredia vážne," poznamenal Budaj.

V decembri parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie odobril uznesenie o prerokovaní petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje s viac ako 120.000 podpismi. Okrem vyhlásenia stavu klimatickej núdze chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán a stratégiu, ako uhlíkovú neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom petície je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!