Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2021 18:07 | Správy | Domáce správy

Poslanec Čepček bude mať čo vysvetľovať: O jeho pláne nevedeli ani kolegovia z OĽANO

Poslanec Martin Čepček (OĽANO) podal opäť do Národnej rady (NR) SR návrh novely, ktorou by sa obmedzil prístup k potratom. Podobný návrh už podával v lete minulého roka.

Šéf klubu Michal Šipoš pre TASR uviedol, že ho Čepček o svojom zámere vopred neinformoval a nebola o tom oboznámená ani koaličná rada. Termín na predkladanie návrhov zákonov na najbližšiu schôdzu uplynul 8. januára. Keďže Čepček svoj návrh podal pred pár dňami, parlament by sa ním mal zaoberať až na marcovej schôdzi.

O Čepčekovom návrhu by sa mali členovia klubu OĽANO rozprávať počas schôdze. "Budeme sa ho pýtať, na základe čoho konal, aký mal dôvod predložiť práve v tomto čase takýto návrh," skonštatoval pre TASR Šipoš. Dodal, že keď sa v klube rozprávali o návrhoch zákonov, Čepček nespomenul žiadnu svoju iniciatívu. "Koaličná rada o tom nebola informovaná," doplnil. Podľa Šipoša je predčasné hovoriť o vyzývaní Čepčeka na odchod z klubu.

V novele zákona o umelom prerušení tehotenstva poslanec navrhuje doplniť právo na informácie a zákaz nátlaku na matku. Podstúpiť potrat by sa mohlo iba v prípade, ak nie je možné inak zachrániť život matky, ak nie je možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky, ak je nenarodenému dieťaťu diagnostikované ťažké poškodenie zdravia a trvanie tehotenstva nepresiahlo 24 týždňov a v prípade, ak je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov. Dôvody na podstúpenie interrupcie by museli podľa návrhu potvrdiť lekárske správy minimálne dvoch gynekológov.

 

Podobný návrh Čepček predložil minulý rok. Vtedy sa ním parlament nezaoberal, pretože neuplynula polročná lehota od návrhu legislatívy z dielne ĽSNS, ktorý bol podaný v tej istej veci. Rokovací poriadok NR SR hovorí, že medzi podaním rovnakých návrhov musí prejsť šesťmesačná lehota.

Koaličná zmluva hovorí, že na predkladanie zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života koaličnými poslancami nie je potrebné schválenie koaličnou radou, má ich však vopred prerokovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?