Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2021 11:11 | Správy | Zahraničné správy

Trump po odchode z Bieleho domu: Akú budúcnosť mu predpovedajú médiá?

Keď v stredu bývalý americký prezident Donald Trump odletel z Bieleho domu a zamieril do letoviska na Floride, zanechal za sebou rozdelenú krajinu, oslabenú Republikánsku stranu a posolstvo chaosu, ktorého dosah možno len začína vychádzať najavo.

Aj takto hodnotila popredné americké médiá vyústenie úradovania 45. prezidenta Spojených štátov. Pokiaľ ide o Trumpa samotného, ​​čelí neistej budúcnosti, Washingtonu sa po ňom podľa niektorých komentárov príliš cnieť nebude.

Denník The New York Times (NYT) stredajšie netradičné odovzdanie moci medzi Trumpom a Joeom Bidenom zhrnul tak, že Washington si kolektívne vydýchol, hoci s istou dávkou neistoty. Trump sa po búrlivých štyroch rokoch na čele USA presunul do svojho plážového sídla Mar-a-Lago, kde začína život v pozícii exprezidenta spoločne s manželkou Melaniou a malou skupinou bývalých poradcov z Bieleho domu.

Jeho nástupca Biden ho vo svojom inauguračnom prejave nemenoval ani raz, Trumpovo úradovanie ale celkom zjavne formuje kroky novej administratívy. "Bidenov prvý počin v úlohe prezidenta, podpis viac než desiatky exekutívnych príkazov, bol odpoveďou Trumpovi a pokusom zvrátiť niektoré z opatrení, ktoré stelesňujú politiku bývalého prezidenta... Zatiaľ čo noví činitelia zaujať posty vo vládnom aparáte, pripravovali sa na odkrytie chaosu a problémov utajených Trumpovými činiteľmi, ktorí s Bidenovým tímom odmietli spolupracovať," opisuje začiatok Bidenovho mandátu web Politico.

 

Podľa agentúry AP za sebou Trump zanechal posolstvo chaosu a zmätku a "trpko rozdelený národ". Analýza pripomína jeho druhý impeachment, milióny nezamestnaných a 400.000 úmrtí spojených s epidémiou Covidu-19, ale Trumpa si vraj ľudia budú pamätať hlavne v spojitosti s "posledným významným aktom jeho prezidentovania: vyprovokováním povstania v Kapitole, ktoré si vyžiadalo päť mŕtvych".

Vo Washingtone, kde Trump v jesenných voľbách dostal 5,4 percenta odovzdaných hlasov, ľudia Trumpov odchod slávili, píše denník The Washington Post. "Ľudia jasali, smiali sa a mávali rukami vo vzduchu. Bežec na východ od Kapitolu vykríkol a muž na prechádzke so psom výskal," opisuje denník moment, kedy vrtuľník s Trumpom prelietal nad štvrťou Capitol Hill.

Podľa NYT panovala pri následnej inaugurácii Bidena aj napriek mimoriadne bezpečnostným opatreniam atmosféra "nadstraníckej ľahkosti", čo mohlo a nemuselo súvisieť s absenciou odchádzajúcej hlavy štátu. Úsmevy ukázali aj niekdajší Trumpovi spojenci, končiaci viceprezident Mike Pence a líder republikánov v Senáte Mitch McConnell, ktorí sa údajne púšťali aj do priateľského rozhovoru s lídrami demokratov.

Republikánska strana po Trumpovom odchode z úradu čelí zložitému obdobiu. Vo voľbách stratila nielen Biely dom, ale aj väčšinu v Senáte, navyše ju čaká voľba, či držať Trumpom nastolený kurz "nekonzistentného populizmu", alebo sa vydať iným smerom, píše v samostatnej analýze AP. Ráznejší odklon od Trumpa by pritom bol pomerne ošemetný, vzhľadom na pretrvávajúcu popularitu doterajšieho prezidenta medzi republikánskymi voličmi.

Politická budúcnosť 45. prezidenta je však tiež značne hmlistá. Politico píše, že Trumpa na Floride čaká "neisté postprezidentské obdobie" spojené s možným trestným stíhaním, žalobami a prerokúvaním jeho druhej ústavnej žaloby v americkom Senáte.

Podľa AP sa Trump aj napriek podpore miliónov verných stúpencov zdá byť bezmocnejš ako kedykoľvek predtým. V súvislosti s nepokojmi v sídle Kongresu prišiel o svoj virtuálny megafón, časť Republikánskej strany sa od neho dištancovala a Senát by mu teraz mohol zakázať ďalšiu kandidatúru na prezidenta. Politico podotýka, že Trump zatiaľ ani nezostavil obhajobu pre druhú fázu procesu impeachmentu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!