Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 23:47 | Správy | Zahraničné správy

Joe Biden sa pustil do práce: Spojené štáty sa opäť pripoja ku klimatickej dohode

Nový americký prezident Joe Biden ako jeden z prvých krokov po nástupe do úradu podpísal rozhodnutie, ktorým sa USA opäť pripoja k Parížskej dohode o zmene klímy, od ktorej odstúpil jeho predchodca Donald Trump.

Biden rozhodnutie podpísal v stredu v rámci série výkonných nariadení, ktoré mal pripravené hneď po nástupe do funkcie. Nariadenie týkajúce sa klimatickej dohody podpísal medzi prvými, pred sebou má ešte nariadenia týkajúce sa imigrácie i ďalších otázok. Prenos z podpisovania výkonných nariadení vysielala naživo televízia CNN.

Návrh novej klimatickej dohody schválili delegáti Konferencie OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži 12. decembra 2015. Na jej schválenie bol potrebný súhlas všetkých 195 zúčastnených krajín. Základom dohody o zmene klímy je plán na obmedzenie globálneho otepľovania výrazne pod úroveň 2 stupňov Celzia oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou, a tiež snaha, aby tento nárast teploty neprekročil ani hranicu 1,5° stupňa Celzia.

 

Súčasťou dohody je aj snaha zvyšovať schopnosť prispôsobiť sa nepriaznivým dopadom klimatickej zmeny a posilňovať rozvoj nízkouhlíkových technológií.

Dohoda vstúpila do platnosti 4. novembra 2016, teda mesiac potom, ako boli splnené podmienky. Dohodu ratifikovalo aspoň 55 krajín, ktoré spolu produkujú najmenej 55 % z celosvetových emisií skleníkových plynov. Podpísalo ju takmer 200 štátov sveta.

USA sa stali prvou krajinou, ktorá sa rozhodla od Parížskej klimatickej dohody odstúpiť. Tento zámer avizoval prezident USA Donald Trump už 1. júna 2017, teda štyri mesiace od svojho nástupu do funkcie. Trump oznámil, že USA súčasne začnú rokovania o opätovnom prijatí dohody, ale za lepších podmienok pre seba, alebo budú rokovať o prijatí úplne novej dohody, ktorá bude pre USA spravodlivejšia. Vtedajší minister zahraničných vecí Rex Tillerson tiež vyhlásil, že je presvedčený, že Spojené štáty aj napriek odstúpeniu od Parížskej klimatickej dohody budú znižovať emisie skleníkových plynov.

Trump viackrát kritizoval aj samotnú klimatickú dohodu, napríklad v súvislosti s protestmi, ktoré v tom čase prebiehali v Paríži. Začiatkom decembra 2018 vyhlásil, že "ľudia nechcú platiť veľké sumy peňazí, najmä nie krajinám tretieho sveta (ktoré majú pochybné vedenie), s cieľom, že možno pôjdu na ochranu životného prostredia".

Pravidlá znemožňovali Spojeným štátom odstúpiť počas prvých troch rokov od ratifikácie dohody. Až po uplynutí tejto lehoty 4. novembra 2019 administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oficiálne oznámila OSN, že začala proces odstúpenia USA od Parížskej klimatickej dohody. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo OSN zaslal príslušný oficiálny list, čím sa začal proces odstúpenia, ktorý trval rok.

USA definitívne odstúpili od Parížskej klimatickej dohody 4. novembra 2020, zhodou okolností deň po začiatku prezidentských volieb. V nich zvíťazil demokratický kandidát Joe Biden, ktorý prisľúbil, že krajina sa opätovne pripojí k parížskej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane