Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 20:12 | Správy | Zahraničné správy

Zistenia vedcov vás zrazia na kolená: Juhoafrická mutácia je iná, ako ostatné! Vážne obavy

Pri variante koronavírusu zisteného v Juhoafrickej republike (JAR) hrozí "vážne riziko opätovného nakazenia" a to zvyšuje obavy o účinnosť vakcín. Uvádza sa to v predbežnom výskume, ktorého výsledky zverejnili v stredu.

Iné štúdie zasa ukazujú, že britský variant koronavírusu je zrejme možné zastaviť očkovaním. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V posledných týždňoch sa objavilo niekoľko nových variantov - každý s určitým množstvom genetických mutácií. Nové varianty vyvolali obavy z väčšej nákazlivosti a tiež viedli k domnienkam, že koronavírus by mohol uniknúť obrannej (imunitnej) reakcii tela, dosiahnutej či už vďaka prekonanej nákaze, alebo vakcíne.

 

Tieto nové varianty boli zistené a rozšírené z Británie, JAR a Brazílie - a majú mutácie "spike proteínu", teda glykoproteínového hrotu, ktorý umožňuje vstup vírusu do ľudskej bunky, preto hrá kľúčovú úlohu v prenose infekcie.

Ale je jedna mutácia, z ktorej schopnosti "uniknúť imunite" majú odborníci obzvlášť obavy. Táto mutácia je známa ako E484K a nachádza sa vo variantoch zistených v Juhoafrickej republike a Brazílii, ale nie v britskom variante.

Počas novej štúdie, ktorú ešte kolegovia vedci odborne neposudzovali, výskumníci v JAR testovali tamojší variant - nazývaný 501Y.V2 - pomocou krvnej plazmy od pacientov vyliečených z ochorenia COVID-19.

Zistili, že variant je odolný voči neutralizujúcim protilátkam získaným z predchádzajúcich infekcií koronavírusom, ale zdôraznili, že je potrebný ešte ďalší výskum účinnosti iných súčastí imunitnej reakcie.

Výskumníci predbežne uviedli: "Variant 501Y.V2, ktorý obsahuje deväť mutácií 'spike proteínu' a ktorý sa náhle vynoril v JAR v druhej polovici roka 2020, je do veľkej miery odolný voči neutralizujúcim protilátkam získaným pri nákaze variantmi, aké sa šírili predtým."

"To naznačuje, že ľuďom vo svete, ktorí sa už nakazili koronavírusom SARS-CoV-2 a podľa predpokladov si vytvorili nejaký stupeň imunity, hrozí riziko znovunakazenia novými variantmi, napríklad spomínaným 501Y.V2," napísali výskumníci v štúdii.

Vedci dodali, že to možno okrem využívania existujúcich vakcín nepriaznivo ovplyvní aj používanie plazmy od uzdravených pacientov, ktorá dosiaľ pomáhala ako liek na COVID-19.

Trevor Bedford z Výskumného centra Freda Hutchinsona na Twitteri napísal, že spomínaný variant by sa mohol "v nasledujúcich mesiacoch viac rozšíriť".

Ak sa výsledky juhoafrickej štúdie potvrdia, podľa Bedforda bude zrejme nutné do jesene tohto roka prispôsobiť aj vývoj vakcín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili