Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Pred vyše 150 rokmi vyšla prvá kuchárka v slovenčine: Vyprážaný kapor podľa našich predkov

Pred 151 rokmi vyšla Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči. Jej autorom bol banskobystrický rodák Ján Babilon († 58), z ktorého sa neskôr stal budapeštiansky mešťan.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Práve v Pešti vlastnil reštauráciu a na jeho vychýrené jedlá sa údajne schádzala celá vtedajšia slovensky hovoriaca smotánka.

„K velikému osohu nielen pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie jako i najvybranejšie jedlá i pre každodennie i mimoriadne skvelé obedy,“ píše sa na obale knihy, ktorú majster kuchár pripravoval neuveriteľných 20 rokov.

Chute a vône kuchárskej spisby Jána Babilona dodnes vedia opantať všetky zmysly. Hoci viaceré generácie Babilonovcov boli krajčírmi a aj prachármi, Ján sa vyučil za kuchára.

 

„Narodil sa v mestečku Radvaň pri Banskej Bystrici 2. júna 1818. Bol majstrom kuchárom, majiteľom reštaurácie v Pešti. Vyše 20 rokov zhromažďoval recepty a poznatky z gastronómie, ktoré zhrnul do prvej slovenskej kuchárskej knihy, ktorá vyšla v roku 1870,“ priblížil banskobystrický historik Vladimír Sklenka s tým, že v tejto kuchárke nájdeme najmä typické slovenské jedlá, ako sú napr. bryndzové, hádzané halušky, strapačky, obar, obarky, žobrácka či pohánčená kaša, posúchy, pirohy, hrianky, baba, šovdra, opekance s makom, ale aj vyprážaného kapra. Kuchárka s takmer 1 500 receptami rôznej náročnosti mala veľký ohlas a za Rakúsko-uhorskej monarchie sa dočkala až troch vydaní.

Na Slovensku potom vyšla kuchárka až v roku 1989 na 496 stranách v náklade 32-tisíc kusov a v antikvariáte za ňu teraz zaplatíte 25 eur. V knihe je množstvo materiálu pre historikov výživy, ale aj informácie pre lekárov, keďže Babilon mnohé jedlá odporúča chorým, rekonvalescentom, šestonedieľkam a aj homeopatom. Okrem receptov má kniha aj kopec praktických rád a učí aj zdravému rozumu.

„No častejšie sa musí brať ohľad na ľudskú prírodu a zdravie, ktoré je každému milšie ako hoďajaká dobrá chuť. Nejedon sa nájde, čo len tak pachtí za korením, ale keď ho užije, hneď mu zaškodí, a preto podľa zdravého rozumu nech radšej utrpí chuť nežli zdravie,“ napísal Ján Babilon o prílišnom korenení jedál.

Babilonov recept

Otvoriť galériu
Vyprážaný kapor
Zdroj: iStock

Najprv sa z kapra nožom zoškrabú šupiny, potom sa vypitve, čisto umyje z krvi, poseká sa na kúsočky, nasolí a nechá sa hodinu nasolený stáť; kúsky sa vyberú na čisté plátno, vytlačí sa rôsol, každý kúsok sa poobracia v múke, roztrepe sa vajce s vodou a ryba sa doň namáča, posype žemľovými omrvinami a v masle sa vypraží nažltobrunátno. Dobre sa scedí z masti, vyloží na papier, na misu sa položí obrúsok, na ktorý sa ryba pekne poskladá a horúca sa podáva na stôl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!