Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Stovky fitnesscentier na Slovensku krachujú, pohadzujú si ich ako horúci zemiak: Chystajú hromadnú žalobu

Rok bez príjmov! Takmer dvetisíc prevádzok, ktoré po Slovensku ponúkajú službu fitness, krachuje.

Kvôli nepresnej legislatíve totiž nie je možné určiť rezort, pod ktorý by mali spadať, a tak si ich pohadzujú kompetentní ako horúci zemiak. Fitnesáci už minulý rok zablokovali diaľnicu a nekonečných osem mesiacov sa stretávali ako s premiérom Igorom Matovičom, ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, či apelovali aj na prezidentku, všetko je však márne. Kompenzácia neprichádza, a tak majiteľom fitnescentier zostáva jediné – obrátiť sa so žiadosťou na určenie kompenzácií priamo na Európsky súd pre ľudské práva.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Situácia vo fitnes segmente je kritická a malé rodinné fitnescentrá padajú ako huby po daždi. „Žiaľ, nie je to problém len slovenskej legislatívy, ale tento problém je v celej európskej dvadsaťosimičke. Ani fitnescentrá v Nórsku, Nemecku, Poľsku, Estónsku a po celej Európe nie sú kompenzačne odškodnené. Zakladáme preto spoločnú medzinárodnú organizáciu a obraciame sa na Európsku komisiu, takto to zostať nemôže,“ hovorí šéf Únie Fitnes Centier na Slovensku Pavol Kisel.

Otvoriť galériu
Pavol Kisel.
Zdroj: apk

Podľa viceprezidenta únie Andreja Mozolániho fitnescentrá môžu byť otvorené najskôr na jar, ale bez akejkoľvek kompenzačnej pomoci ich vláda nechala v kaši už rok, odkedy museli byť rozhodnutím vlády zatvorené prevádzky: „Nespadáme ani pod ministerstvo hospodárstva, ani pod cestovný ruch ani pod úrad vlády, pohadzujú si nás ako horúci zemiak.“ Podľa Kisela, ktorý si myslí, že situácia je najmä legislatívnym problémom a bude treba zmeniť zákon, by mali fitnescentrá spadať pod ministerstvo hospodárstva.

 

„Sme živnostníci a patríme pod obchod. Najviac ma zaráža absolútna arogancia, s ktorou sme odmietaní a ignorovaní. V Únii Fitness Centier združujeme 438 prevádzok, podľa údajov zo Štatistického úradu z minulého roka ich môže byť na Slovensku okolo dvetisíc. Ak by sa toho chytil jeden jediný človek, do troch mesiacov má problém vyriešený, ale za celý rok sa zo strany vlády nenašiel," krúti hlavou šéf únie. Ak slovenská vláda žiadne kompenzácie nenavrhne, 5.3. bude zasadať Európsky súd pre ľudské práva a rozhodne pre jednotlivcov súkromníkov, akú výšku pomoci je povinná zaplatiť slovenská vláda za nezákonné zatvorenie fitnescentier v prvej vlne pandémie. Nový Čas oslovil úrad vlády s požiadavkou, či sa chystá niekto situáciou zaoberať. Odpoveď zatiaľ z tlačového oddelenia do uzávierky neprišla.

Andrej Mozoláni, majiteľ 5 veľkých fitnescentier, viceprezident Únie fitnescentier, Žilina

Otvoriť galériu
Andrej Mozolani.
Zdroj: aam

"Prepustil som sedemnásť ľudí, zostalo mi desať, ale dokedy, to neviem. Prakticky rok sme bez akejkoľvek kompenzácie, ale prevádzky platiť musíme. Situácia je zúfalá, mnohým majiteľom prevádzok došli peniaze na jedlo, nielen na udržanie nájmov alebo zamestnancov. Chodil som do Bratislavy sedem mesiacov pomaly každé dva týždne, a výsledkom bolo, že návrh kompenzácie nie je schválený, ani vypracovaný. Nechceme kompenzácie za ušlé zisky, ale na náklady, pretože sme zatvorení nie z vlastnej vôle. Musíme platiť nájmy, elektriny, vodu, keby nám schválili aspoň 60 percent nákladov."

Marek Namešpetra, majiteľ novootvoreného fitnescentra v Prešove

Otvoriť galériu

Po dvadsiatich rokoch sme s manželkou ako osobní tréneri vložili celoživotné úspory do otvorenia nového fitnescentra v Prešove, ktoré sme otvorili začiatkom roka 2020. Žiaľ, krátko po otvorení sme museli zavrieť a prišli sme tak o všetko. Museli sme prepustiť všetkých brigádnikov, vzali sme si lízing na zariadenia a úver na prerábku priestorov, ktoré nemáme z čoho platiť, a tak nám ešte nabiehajú penále. Nájomca nám odpustil polovicu nájmu, ale dostali sme na jar aj nejaké kompenzácie na základné potraviny, ale už na jeseň sme nedostali nič. Sme v najhoršej situácii zo všetkých, sme na tom dosť zle. Pripojíme sa k žalobe a využijeme služby advokátskej kancelárie, naše záväzky už aj ako bežného chodu rodiny nestíhame platiť. Je neúnosné, že sa tým nikto nezaoberá, vyzerá, že sa bez žaloby naozaj nepohneme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť