Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 16:26 | Šport | Šport mix

Sestry Fialkové po prekonaní COVID-19: Paulína je na energetickom dne, Ivona potrebuje pretekať

Slovenské biatlonistky Paulína (28) a Ivona Fialkové (26) chcú napriek zdravotným problémom po prekonaní ochorenia COVID-19 štartovať na februárových MS v slovinskej Pokljuke.

Uviedli to v rozhovore pre portál slovenskybiatlon.sk. Fialkové po pretekoch 5. kola Svetového pohára v Oberhofe, kde Ivona v šprinte získala pre slovenské farby prvé body do hodnotenia seriálu v tejto sezóne, prerušili sezónu. Obe totiž po prekonaní ochorenia trápili zdravotné problémy a nemohli podávať plnohodnotné výkony.

Dodatočné a komplexnejšie vyšetrenia u sestier Paulíny a Ivony Fialkových neukázali výraznejšie negatívne zmeny v ich organizme. Naďalej môžu trénovať, ale to neznamená, že nákaza koronavírusom u nich nezanechala žiadne stopy.

"Vyšetrenia neukázali závažné mechanické porušenie pľúc alebo srdca. U mňa sú však na pľúcach drobné zmeny aj vyskytla sa aj srdcová arytmia. Nie je to však také závažné, aby som nemohla ďalej trénovať," uviedla Paulína Fialková v spoločnom videu so sestrou Ivonou na facebooku.

 

"Mali sme ľahký priebeh, ale podcenili sme túto chorobu a začali sme trénovať príliš skoro. Cítili sme sa veľmi fajn, mali sme vidinu rýchleho naskočenia do sezóny Svetového pohára. S odstupom času sa ukázalo, že sme na tom čoraz horšie a 'korona' vyčerpala naše telá," zhodli sa rodené Breznianky. "Nechceli sme si pred sezónou dopredu rozprávať, že sme mali COVID-19, lebo subjektívne sme sa cítili dobre. Preteky však ukázali závažné problémy s dýchaním a to sme už ľuďom nevedeli vysvetliť, prečo nemôžeme ísť na sto percent," poznamenali najlepšie slovenské biatlonistky po ére Anastasie Kuzminovej.

Ivona Fialková vysvetlila, že v bežnom živote by zmenu v organizme zrejme nepocítila. Lenže vo Svetovom pohári potrebuje svoje pľúca namáhať na 100 a nie 90 percent a tam už nastal problém. "Keď sa pľúca dostatočne neokysličia, dopláca na to hlava, svaly, je tým ovplyvnená streľba a ani koncentrácia nefunguje tak, ako by mala," vysvetlila Ivona Fialková.

Sympatické sestry vynechajú najbližšie kolo Svetového pohára v talianskej Anterselve (21.- 24. 1.), čo sa očakávalo. Potom sa však mladšia Ivona zúčastní na majstrovstvách Európy v poľskom stredisku Duszniki-Zdrój (27.- 31. 1.), staršia Paulína sa sústredí len na účasť na majstrovstvá sveta v slovinskej Pokljuke (10.- 21. 2.).

"Rozhodli sme sa, že to nevzdáme, skúsime to a zabojujeme," povedala Ivona Fialková pre slovenskybiatlon.sk o ich účasti na svetovom šampionáte. "Nemôžeme však už očakávať to, čo sme očakávali pred sezónou. Vyjadrenia lekárov sú jasné, že zázraky sa nestanú. Môžeme teda aspoň urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podali aspoň nejaký solídny výkon. Rozhodli sme sa, že to skúsime." Ivona potrebuje pretekať a preto sa rozhodla štartovať pred MS aj na majstrovstvách Európy, ktoré sú na programe v poľskom stredisku Duszniki-Zdrój koncom januára. Plánuje tam absolvovať šprint a stíhacie preteky.

Paulína Fialková súťaženie zatiaľ vynechá, namiesto toho absolvuje sústredenie a potom sa presunie do dejiska MS. "Preteky pre mňa teraz nie sú absolútne vhodná voľba. Budem trénovať a snažiť sa dostať aspoň na svoje priemerne dobré pocity. Ak sa nebudú v tréningu javiť žiadne závažné problémy, tak budem štartovať na majstrovstvách sveta. Ale lekári sa jednoznačne zhodli na tom, že covid spôsobil totálne vyčerpanie organizmu a v podstate som na svojom energetickom dne. Nebudem preto už od seba očakávať zázraky," uviedla Paulína.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky