Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2021 10:15 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Namiesto hviezdenia na Expo v Dubaji hrozí trapas! Unikátny nápad východniarov skončí v koši: Vysvetlenie ministerstva

Košickí architekti ako víťazi súťaže Ministerstva hospodárstva SR z roku 2018 navrhli očarujúci pavilón, ktorý mal reprezentovať slovenské unikáty na svetovej technologickej výstave Expo v Dubaji.

Takzvaný Oblak Myšlienok vytvorený z upravených rozoberateľných lodných kontajnerov bol lacným, rozložiteľným a pôsobivým riešením. Výtvor mal odrážať šikovnosť a vynaliezavosť Slovákov. Ministerstvo hospodárstva nakoniec zo súťaže vycúvalo a spoluprácu s architektmi zrušilo. Slovenské unikáty sa chce rezortu hospodárstva nakoniec prezentovať v neznámej prenajatej budove.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Návrhom chceli architekti ukázať, že Slovensko nie je len montážna krajina, ale zem plná inšpirácie a dobrých nápadov. Východniari architektonického štúdia Atrium Architekti/Košice prišli v roku 2019 s unikátnym návrhom pavilónu, ktorý mal krajinu reprezentovať na medzinárodnej výstave priemyslu a kultúry jednotlivých krajín Expo v Dubaji s očakávanou účasťou vyše 40 miliónov návštevníkov. Pre Slovákov jedinečná šanca, ako zaujať v celosvetovom merítku.

Spoluzakladateľ štúdia Michal Burák informoval, že náklady na realizáciu projektu nesmeli prekročiť sumu 2,8 milióna eur. Hľadali teda cestu, aby bol pavilón s dĺžkou 50, šírkou 19 a výškou 12 metrov vôbec postaviteľný za daný peniaz. Výsledkom bola rozoberateľná stavba z lodných kontajnerov v zaujímavom kontrastne z mäkkej, vzdušnej látky. Pavilón mali zdobiť aj ľudové vzory. Burák pre Nový Čas povedal, že ich víťazný návrh sa nebude realizovať. "Po odovzdaní celého projektu nám prišla výpoveď zmluvy,” povedal Burák s tým, že ani oni nevedia presné dôvody prečo. Podľa jeho slov je to z dôvodu, že ministerstvo nebolo schopné urobiť obstarávanie na realizátora pavilónu. "Keďže sa nestavia doma, ale v zahraničí, mal to byť medzinárodný tender. Mali začať proces obstarávania v medzinárodnom meradle. Ministerstvo však nebolo schopné ani len začať a spustiť tento tender, ani ho pripraviť tak, aby bola vypísaná súťaž na zhotoviteľa, tak to asi radšej celé zrušili,” zhodnotil Burák.

 

Architekt zdôraznil, že išlo hlavne o to, aby sa Slovensko mohlo prezentovať súčasnou architektúrou. “A skončí to tak, že si prenajme štandardný pavilón a my si ho ozdobíme, to je celý náš prínos pre Expo,” skritizoval s tým, že sme tak premárnili jedinečnú šancu. “Takto ukážeme niečo, čo bude pod našu úroveň. Už keď chce ísť štát formou prenajatia, patrilo by sa aspoň osloviť víťaza súťaže, aby pomohli ten prenajatý priestor predizajnovať a urobiť návrh vnútornej expozície tak, aby malo to aspoň sčasti charakter toho, čo sme pôvodne navrhli. No nič z toho sa nestalo, od vypovedania zmluvy nemáme žiadne informácie,” dodal Burák.

Katarína Matejková, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR reagovala, že v súvislosti s COVID-19, ročným posunom Svetovej výstavy a neistým vývojom pandemickej situácie, bolo prijaté rozhodnutie, že Slovensko sa na Expo Dubaj bude prezentovať v prenajatom pavilóne v tematickej zóne Mobilita. “Pavilón si SR prenajíma priamo od organizátora Expo, bude mať dve podlažia, rozloha obidvoch podlaží je spolu vyše 1300 m2. Čo sa týka nákladov v súvislosti s pavilónom, 1,4 milióna eur bude stáť prenájom a 2 milióny eur montážne práce, inžiniering, logistika, výroba inštalačných prvkov a podobne,” uviedla Matejková. Tvrdí, že ministerstvo s architektonickým štúdiom Atrium ukončilo spoluprácu ešte v roku 2019 pre nedodanie kompletnej projektovej dokumentácie. Burák na tvrdenia ministerstva reagoval, že ešte za bývalého vedenia v decembri 2019 ministerstvo od zmluvy odstúpilo účelovo.

Záujem o účasť na medzinárodnej Svetovej výstave EXPO prejavilo už vyše 170 subjektov zo Slovenska. Kvôli pandémii sa medzinárodná výstava priemyslu a kultúry na Expe v Dubaji presunula na nový termín od októbra 2021 do marca 2022.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ps

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať