Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 14:11 | Správy | Zahraničné správy

Prípravy finišujú: Kto príde na inauguráciu nového prezidenta USA? Veľký plán Bidena hneď v prvý deň

Inaugurácia nového prezidenta Spojených štátov amerických Joea Bidena sa bude v dôsledku koronavírusovej pandémie konať bez účasti tisícok divákov a pre obavy z možných násilností podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa aj za prísnych bezpečnostných opatrení.

Pre pandémiu koronavírusu bude počas inaugurácie platiť množstvo bezpečnostných opatrení. Účastníci budú medzi sebou musieť dodržiavať bezpečné rozstupy a mať rúška. Na ceremónii sa však napriek tomu zúčastní niekoľko bývalých prezidentov, väčšina kongresmanov či sudcovia Najvyššieho súdu, konštatujú televízia NBC News či agentúra AP.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na Bidenovej inaugurácii sa zúčastnia exprezidenti USA Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton, takisto ako aj bývalé prvé dámy Michelle Obamová, Laura Bushová a Hillary Clintonová. Príde i odchádzajúci viceprezident Mike Pence. Naopak Jimmy Carter, najstarší žijúci bývalý prezident USA, ani jeho manželka Rosalynn Carterová sa prvýkrát od roku 1977, keď zložil sľub, na inaugurácii nezúčastnia. Bidenovi však zaželali "všetko dobré". Ako už vopred avizoval, na inaugurácii demokrata Bidena sa nezúčastní ani odchádzajúci prezident Donald Trump, ktorého Biden porazil vo voľbách konaných 3. novembra. Trump sa tak stane piatym americkým prezidentom, ktorý nebude prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Slávnostná inaugurácia začne v stredu na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ).

Počas prvých hodín na poste šéfa Bieleho domu plánuje Biden podpísať v stredu 15 výkonných nariadení týkajúcich sa ochrany klímy, imigrácie, boja proti novému koronavírusu, ako aj ekonomickej situácii v krajine. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že tak zruší viacero sporných nariadení svojho predchodcu Donalda Trumpa.

Ako uviedli Bidenovi poradcovia, nový šéf Bieleho domu chce vydať nariadenie o opätovnom pristúpení Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode i k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Biden zruší zákaz vstupovať cestujúcim z prevažne moslimských krajín na územie Spojených štátov a zastaví i výstavbu múru, ktorú nariadil Trump na hraniciach s Mexikom, aby tak zabránil nelegálnej imigrácii.

 

Do Kongresu plánuje zaslať návrh zákona, ktorý by upravil prisťahovaleckú politiku a umožnil miliónom migrantov žijúcim v USA bez právneho štatútu do ôsmich rokov získať americké občianstvo.

V rámci boja proti šíreniu pandémie COVID-19 vydá príkaz na nosenie rúšok v budovách spravovaných federálnou vládou, obnoví ochranu prírodných rezervácií, ktorú tiež odvolal Trump, a v súvislosti s následkami pandémie sa bude usilovať o to, aby dosiahol zmrazenie príkazu na vysťahovanie z domova a ochránil hypotéky miliónov ľudí.

Cieľom nového prezidenta je preskúmať všetky Trumpove predpisy a výkonné nariadenia, ktoré by mohli škodiť životnému prostrediu a verejnému zdraviu Američanov. Federálnym agentúram nariadi, aby ich prioritou bola rasová rovnosť, a chce zaistiť, aby nedochádzalo k systémovému rasizmu.

Biden "podnikne kroky - nielen aby zvrátil najzávažnejšie škody Trumpovej administratívy - ale aj preto, aby sa naša krajina začala hýbať vpred," uviedli vo vyhlásení spolupracovníci 46. prezidenta, ktorý v stredu zloží slávnostnú prísahu.

Ako píše agentúra AP, len dvaja prezidenti USA doteraz podpísali výkonné nariadenia počas prvého dňa v úrade, pričom každý z nich podpísal len jeden príkaz. Biden čeliaci koronavírusovej kríže chce však takýmto spôsobom demonštrovať zmysel pre naliehavosť situácie a kompetentnosť, ktoré podľa neho jeho predchodcovi chýbali, poznamenala AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!
Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi ochromil dopravu v Grécku.
Foto
Grécko je hore nohami: Do ulíc vyšli tisíce ľudí, dopravu úplne ochromili! Čo chcú?