Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 15:57 | Šport | Hokej
Foto

Možné varianty, kde sa bude hrať MS: Dostal už Šatan ponuku organizovať šampionát?!

Jeden otáznik sa vyriešil! Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v pondelok definitívne odobrala bieloruskému Minsku organizáciu májového svetového šampionátu.

Do konca januára však musí IIHF nájsť po lotyšskej Rige druhé dejisko - prípadne šampionát presunúť úplne inam. Záujem usporiadať MS má Dánsko i Litva a stále nie je vylúčené, že ponuku spoluorganizovať turnaj dostane aj Slovensko. Čo na to hovorí šéf nášho zväzu Miroslav Šatan (46)?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Dôvodom odobratia spoluorganizácie Bielorusku sú obavy o bezpečnosť účastníkov vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v krajine. Minsk mal organizovať šampionát spolu s Rigou, ktorá tento krok privítala. K rozhodnutiu odobrať MS Bielorusom sa vyjadril aj prezident SZĽH Miroslav Šatan.

„Berieme na vedomie rozhodnutie IIHF v súčasnej situácii stiahnuť organizáciu majstrovstiev z Bieloruska. Veríme, že IIHF robí všetko, aby sa šampionát v tomto roku uskutočnil a v dohľadnej dobe sa nájde plnohodnotné náhradné riešenie.“

Trúflo by si Slovensko?

 

Hokejový turnaj sa oficiálne hlási spoluorganizovať Dánsko, Lotyši zasa vyhlasujú, že by to mohli organizovať aj sami. IIHF chce definitívne rozhodnúť do konca januára. Stále sa vynárajú aj zákulisné informácie, že by ponuku mala dostať aj slovenská strana.

„Zatiaľ žiadne oficiálne rokovania medzi IIHF a našou federáciou neprebehli. Ale je možné, že nás v blízkej dobe oslovia. Potom sa o tom budeme baviť,“ reagoval pre Nový Čas Šatan. Debatu o tom, či je Slovensko schopné MS zorganizovať v takom krátkom čase, považuje za predčasnú.

Podľa našich informácií by však SZĽH pravdepodobne ponuku prijalo - finálne rozhodnutie by však záviselo od ponuky, s akou by IIHF vyrukovala.

Ak sa aj majstrovstvá uskutočnia, tak zrejme budú kvôli pandémii koronavírusu bez fanúšikov, a preto IIHF bude musieť náhradnému dejisku za Minsk zaplatiť všetky náklady na organizáciu. Doteraz bývalo zvykom, že výťažok zo vstupného ostával práve domácemu organizátorovi, kým príjem za predaj televíznych práv bol ziskom federácie. Tá medzičasom oznámila, že za odobratie podujatia Bielorusku tamojší zväz finančne odškodní a uhradí doteraz preinvestované výdavky.

IIHF má 3 uchádzačov

„Máme na stole troch uchádzačov. Prvé je Dánsko, nasleduje Slovensko a potom lotyšská Riga. Ak by to bola iba Riga, bude potrebné postaviť tam provizórny štadión ako v roku 2006. Generálny sekretár IIHF teraz musí začať rokovania suchádzačmi a vyriešiť zmluvné vzťahy. Po analýze všetkých možností rozhodneme o uchádzačovi. Musí sa to stať v priebehu dvoch - troch dní,“ uviedol pre idnes.cz člen Rady IIHF bývalý československý a český reprezentant a bronzový medailista zo ZOH 1992 Petr Bříza.

V hre je aj Litva

Litovská vláda ponúkla Lotyšsku pomoc s usporiadaním tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji (21. mája - 6. júna). V prípade, že by nevyšiel plán o spoluorganizácii šampionátu s Dánskom či Slovenskom, mohlo by sa v Litve odohrať pár zápasov z niektorej zo základných skupín. Litovský web Delfi zdôraznil, že je to zatiaľ iba návrh, ktorý vládni predstavitelia predložili lotyšskej strane po tom, čo o svoju časť MS prišlo Bielorusko.

"Ak by Lotyšsko potrebovalo pomoc, môže sa na nás spoľahnúť," povedal pre Delfi zástupca ministerstva pre vzdelanie, vedu a šport Linas Obcarskas. "Práve teraz ladíme postoj ministerstva s hokejovým zväzom, ten nám potvrdil, že by na to zdroje mal. Je to veľmi aktuálna vec, reagujeme rýchlo, zatiaľ sa nikto k ničomu nezaviazal." Samotná ministerka športu Jurgita Šugždineneová pre rozhlasovú stanicu LTR uviedla, že Litva by vedela pomôcť s niekoľkými stretnutiami, zrejme teda nie s celou skupinou: "Diskutujeme a situáciu analyzujeme. Veríme, že by Litva určitý počet zápasov zvládla."

Možné varianty MS 2021

1. Turnaj usporiada Lotyšsko samostatne.

2. Lotyšsko a Dánsko budú dejiskom.

3. Lotyšsko a Slovensko budú hostiť MS.

4. Lotyšsko a Litva budú hostiť MS.

5. Do hry môže vstúpiť aj iná krajina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mko, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral