Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 14:12 | Správy | Zahraničné správy

Kauza otravy Navaľného: Vyšetrovatelia stíhajú policajta, zarážajúci dôvod

Vyšetrovacie orgány v Rusku začali trestné stíhanie proti policajtovi obvinenému z úniku údajov, ktoré mohli pomôcť pri identifikácii údajných páchateľov pokusu o otravu kremeľského kritika Alexeja Navaľného, informoval v utorok ruský ekonomický denník RBK s odvolaním sa na vlastné zdroje.

V prípade, že sa na súde preukáže vina za zneužitie právomocí, danému policajtovi hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov, informovala v utorok agentúra Reuters.

Podozrivého muža zadržali v decembri, momentálne je v domácom väzení, uviedol pre RBK súd v meste Samara ležiacom na juhozápade Ruska.

Úrady vinia tohto policajta, že tretej strane poskytol dôverné informácie pochádzajúce z databázy s údajmi o cestovaní ľudí po celej krajine, píše denník RBK s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

 

Investigatívni novinári zistili, že podľa databázy letov lietali členovia tejto skupiny agentov Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) do desiatok ruských miest, kam cestoval aj Navaľnyj.

Podľa RBK sa predpokladá, že uniknuté informácie sa týkajú letov uskutočnených agentmi tajnej služby FSB, ktorí sú špecialistami na chemické zbrane a ich použitie. V prípade týchto agentov panuje podozrenie, že Navaľného sledovali niekoľko rokov.

Závery vyšetrovania v tejto kauze v polovici decembra zverejnili investigatívny web Bellingcat a ruský webový portál The Insider v spolupráci s nemeckým spravodajským časopisom Der Spiegel a televíziou CNN.

Navaľnyj potom 21. decembra zverejnil záznam telefonického rozhovoru s mužom, ktorého predstavil ako Konstantina Kudriavceva, člena skupiny FSB figurujúceho v dokumentoch investigatívnych médií. Navaľnyj hovoril s Kudriavcevom pod falošným menom. Kudriavcev mu pritom povedal niektoré podrobnosti o otrave - napríklad to, že otravnú látku naniesli na Navaľného spodnú bielizeň.

"Vyšetrovatelia nehľadajú alebo neväznia tých, čo Navaľného otrávili, ale tých, ktorí o nich zverejnili informácie," napísal na Twitteri Navaľného spojenec Georgij Alburov.

Navaľnyj sa 17. januára sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa po otrave liečil. Na letisku ho zamestnanci Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) a to v súvislosti so žiadosťou, aby mu bol podmienečný súd v prípade Yves Rocher zmenený na nepodmienečný trest väzenia, lebo sa nedostavoval na termíny stretnutí s probačným úradníkom.

Navaľného právnici však uviedli, že ich mandant sa až do 15. januára podroboval ambulantnej liečbe, takže sa nemohol dostaviť na registráciu k úradníkovi FSIN.

V utorok súd v meste Chimki rozhodol, že Navaľnyj bude vzatý do väzby na 30 dní. Pojednávanie v kauze Yves Rocher bolo vytýčené na 2. februára. Ak súd vyhovie žiadosti FSIN, Navaľnyj pôjde na dva a pol roka do väzenia, uviedol pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy jeho právnik Vadim Kobzev.

Navaľného štáby po celom Rusku zvolali na sobotu akcie na podporu väzneného politika.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!