Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 13:28 | Správy | Zahraničné správy

Blíži sa pojednávanie: Navaľného budú súdiť pre urážku vojnového veterána

Pred súdom v Moskve sa v stredu začne pojednávanie vo veci urážky cti účastníka Veľkej vlasteneckej vojny, z ktorej je obvinený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy o tom informoval Navaľného právnik Vadim Kobzev. Obvinenie Navaľného súvisí s propagandistickým spotom televízie RT, ktorý slúžil počas leta minulého roku v rámci kampane pred sporným "referendom" o zmenách v ruskej ústave. Okrem niekoľkých známych ruských osobností v ňom účinkoval aj veterán druhej svetovej vojny Ignat Arťomenko z Moskvy. Ich úlohou bolo pred kamerou prečítať po vete z preambuly ruskej ústavy.

Navaľnyj v následnej reakcii na videospot označil všetkých účinkujúcich za "skorumpovaných lokajov", "hanbu krajiny" a "zradcov" - samotného veterána však konkrétne nespomenul. Po podnete sa kauzou začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý veterána označil za poškodenú stranu. Známy prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov a štátne médiá kritizovali Navaľného za rehabilitáciu nacizmu.

Podľa Kobzeva nie je jasné, či sa na stredajšom pojednávaní zúčastní aj Navaľnyj, ktorý je po vzatí do väzby na 30 dní v 14-dňovej karanténe pre pandémiu choroby COVID-19. Kobzev spresnil, že predvolanie na toto pojednávanie dostal Navaľnyj ešte v októbri a bol by sa naň dostavil, keby ho súd v pondelok v inej kauze nebol vzal do väzby. Právnik pripustil, že stredajšie pojednávanie by sa mohlo uskutočniť aj v online režime, aj keď si nie je istý, či súd má na to technické možnosti. "Dodal však, že v prípade Navaľného je možné všetko". Na súdnom pojednávaní by podľa Kobzeva mali vystúpiť svedkovia, nie však samotný veterán, ktorý žiadal, aby sa pojednávalo bez jeho prítomnosti.

 

Navaľnyj a jeho tím označujú túto kauzu za politicky motivovanú, pričom podľa spravodajského portálu Meduza.io poukazujú aj na prepojenie medzi Atťomenkovými príbuznými a inými aktérmi káuz, v ktorých je Navaľnyj vyšetrovaný. V Navaľného tábore sa objavili dohady, že Arťomenko nie je až takým hrdinom druhej svetovej vojny, za akého je v médiách vydávaný. Za obvinenie z trestného činu urážky na cti v Rusku hrozí pokuta až päť miliónov rubľov (55 808 eur) a päťročné väzenie.

O dva týždne, 2. februára, začne súd pojednávať o tom, či Navaľnému zmení podmienečný treste vynesený v roku 2014 v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Navaľnyj a jeho podporovatelia tvrdia, že aj tento prípad je politicky motivovaný. Zatknutie kremeľského kritika po jeho prílete z Nemecka do Ruska vyvolalo vlnu kritiky západných krajín, ktoré požadujú jeho okamžité prepustenie na slobodu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť