Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 12:55 | Správy | Zahraničné správy

Má obavy: Cichanovská žiada o pomoc pri bezpečnom návrate do Bieloruska

Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská vyzvala medzinárodné organizácie, aby poskytli záruky pre jej bezpečný návrat do vlasti.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy sa to uvádza v správe zverejnenej v utorok na Cichanovskej kanáli na sociálnej sieti Telegram. Cichanovská prišla s touto výzvou po rokovaní s veľvyslancami členských krajín EÚ pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré sa konalo online v pondelok.

Bieloruské úrady vyhlásili 16. októbra po Cichanovskej medzinárodné pátranie pre výzvy, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť štátu. Dňa 21. decembra zasa bieloruská generálna prokuratúra začala trestné konanie proti viacerým členom Koordinačnej rady bieloruskej opozície. Okrem Cichanovskej sa toto konanie týka aj Maryje Kalesnikavovej, Maxima Znaka, Pavlovi Latušku, Voľhy Kavaľkovovej a ďalších. Stíhaní sú pre podozrenie z vytvorenia extrémistickej formácie a jej vedenia.

Správa o požiadavke Cichanovskej na sformulovanie záruk pre jej bezpečný návrat sa objavila v čase, keď sa do Ruska po niekoľko mesiacov trvajúcom liečení v Nemecku vrátil opozičný politik Alexej Navaľnyj. Politológovia si myslia, že návrat Cichanovskej do Bieloruska by momentálne nemal žiadny význam pre posilnenie hnutia odporu proti režimu Alexandra Lukašenka. Bol by podľa nich vhodný vtedy, keď súčasné bieloruské vedenie bude pripravené viesť s opozíciou efektívny dialóg.

 

Komentátor Franak Viačorka, ktorý je Cichanovskej poradcom pre zahraničnú politiku, podľa spravodajského portálu TUT.by uviedol, že diskusia o tom, ako sa vrátiť z exilu do Bieloruska, sa v jej tíme začala prakticky ihneď, ako vlani v auguste, tesne po prezidentských voľbách, prišla do Vilniusu. Upozornil však, že "v tejto chvíli by návrat Cichanovskej do Bieloruska znamenal automaticky uväznenie". Pripomenul tiež, že Cichanovskej manžel je spolu s ďalšími opozičnými lídrami vo väzení a majú dve deti, z ktorých jedno má špeciálne potreby a vyžaduje si neustálu pozornosť.

Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách po tom, ako ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako uchádzača o kandidatúru jej manžela, známeho blogera a novinára Siarheja Cichanovského, ktorý je od leta väzobne stíhaný. Podľa oficiálne oznámených výsledkov volieb získala Cichanovská iba niečo cez 10 percent hlasov a umiestnila sa na druhom mieste za Lukašenkom. Opozícia však tieto výsledky sčítania hlasov neuznáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia