Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 02:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Problém nakazených zdravotníkov z Univerzitnej nemocnice Bratislava s PN: Teraz potrebujeme pomoc my

Mali by to mať jednoduchšie, ale nemajú. Zdravotníci infikovaní COVID-19 v najväčšej slovenskej nemocnici dostávajú počas péenky iba 55-percent z denného vymeriavacieho základu.

Nárok pritom majú na náhradu vo výške 80 %! Podmienkou je, aby mali potvrdenie od nemocnice, že sa nakazili pri výkone práce. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) ho podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) vydať zatiaľ nechce, keďže sa obáva možných problémov v budúcnosti. Apeluje preto na rezort zdravotníctva, aby vydal potrebné usmernenia.

Na situáciu zdravotníkov, ktorí bojujú s COVID-om v prvej línii, poukázal predseda Zá­kladnej odborovej organizácie Univerzitnej nemocnice Bratislava-Ružinov Miroslav Mendel. Odvoláva sa pritom na novelu zákona o sociálnom poistení s účinnosťou od novembra 2020, ktorá zjednoduší prístup zamestnancov k tzv. COVID príplatku, teda PN vo výške 80 % vymeriavacieho základu.

Otvoriť galériu

„Udeje sa však len pod podmienkou, že zamestnávateľ potvrdí zamestnancovi, že sa infikoval počas práce. Je nepochopiteľné, že v čase preplnených nemocníc, keď sa hromadia prípady úmrtí zdravotníkov na COVID-19, sa stretávame s tým, že vedenie nemocnice odmietne dať toto potvrdenie,“ uviedol Mendel s tým, že v UNB, ktorá združuje 5 nemocníc, toto potvrdenie vedenie nevydáva.

 

Teraz potrebujeme pomoc my

Podľa Mendela sa UNB obáva, že by si na základe potvrdenia mohli zdravotníci nárokovať na odškodné, ktoré vzniká pri chorobe z povolania. „Nemocnica chápe oprávnenosť našich požiadaviek, ale tvrdí, že toto nie je záležitosť, o ktorej môže rozhodnúť. Od ministerstva žiada konkrétne usmernenie, aby sa nedostala do finančných a právnych problémov,“ dodal Mendel s tým, že bez potvrdenia dostávajú nakazení zdravotníci počas PN iba 55 % z denného vymeriavacieho základu.

Vojaci a policajti majú pritom podľa jeho slov „covidovú PN“ na úrovni 100 %. „Keď národ potreboval lekárov a sestry, zdravotnícky personál nastúpil. Teraz potrebujú pomoc od vlády, a to len s elementárnou vecou. Chcú len, aby keď sa pri zvládaní tohto stavu nakoniec sami nakazia, aby to vláda zohľadnila. Ona sa otočila chrbtom,“ dodal Mendel.

Otvoriť galériu

Ako sa bude reálne dokazovať, že sa zamestnanec nakazil v práci? „Je to slovo proti slovu. Zamestnávateľ môže povedať, že ste síce teoreticky pracovali v červenom oddelení, ale šli ste potom do obchodu a tam ste sa nakazili,“ dodal. Problémom sa už zaoberá aj vedenie UNB.

„Na ministerstvo zdravotníctva sme poslali žiadosť o usmernenie k výzve Sociálnej poisťovne v súvislosti s konaním o úrazovej dávke. Veríme, že to vyriešime,“ prezradila hovorkyňa UNB Eva Kliská. O tom, koľko zdravotníkov poberá PN vo výške 80 % vymeriavacieho základu, sme sa zaujímali v Sociálnej poisťovni.

„Sociálna poisťovňa neeviduje PN podľa profesií, čiže nedisponuje takýmito údajmi,“ odpovedala Zuzana Dvoráková z poisťovne. Nový Čas oslovil aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré by malo pomôcť vyriešiť vzniknutú situáciu. Do uzávierky sa nevyjadrili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť