Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Čo môžem a čo nie, komu sa preukazujem testom? 20 najčastejších otázok a odpovedí o skríningu

Čakajú nás ťažké týždne! Ak budete chcieť ísť do práce alebo do prírody, budete sa musieť preukázať negatívnym testom.

Ten bude vašou priepustkou na slobodu minimálne do 3. februára. Po dlhých rokovaniach sa na tom dohodla vláda. V okresoch s horšou situáciou sa budete musieť pretestovať znova. Čo nás čaká v nasledujúcich týždňoch a ako sa opatrenia prejavia v praxi?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

1. Čo znamená skríningové testovanie, bude sa týkať celého Slovenska?

- Skríningové, lepšie povedané monitorovacie testovanie, sa uskutoční naprieč celým Slovenskom. Bude to prvé kolo, na základe ktorého sa krajina rozdelí na regióny s lepšou a horšou epidemiologickou situáciou. Pre lepšie okresy bude platiť súčasný lockdown do 2. februára, pre tie s horšou situáciou až do 7. februára, navyše ľudia v týchto regiónoch sa budú musieť opäť pretestovať.

 

2. Kedy sa uskutoční celoplošné testovanie?

- Celoplošné testovanie sa začalo už 18. januára a bude trvať až do 26. januára. Teda oproti jesennému testovaniu, ktoré bolo len počas víkendu, majú ľudia na to zúčastniť sa ho až 9 dní. Testom z tohto termínu sa budú ľudia preukazovať od stredy 27. januára do 3. februára. Nezáleží na tom, z ktorého dňa budete mať test.

 

3. Ako zistím, či sa budem musieť dať znova otestovať?

- V piatok 29. januára bude minister zdravotníctva Marek Krajčí hovoriť o aktuálnej epidemiologickej situácii. Tam oznámi zoznam 37 okresov, kde budú ľudia na cestu do práce či prírody potrebovať negatívny test aj po 3. februári, čiže budú sa musieť dať opäť pretestovať. Vo zvyšných 36 okresoch táto povinnosť od 3. februára nebude a ďalšie testovanie odpadá. Bratislava a Košice sú aj v tomto prípade považované za jeden okres.

 

4. Kde sa budem môcť dať otestovať?

- Bude to možné už na odberových miestach, na ktorých sa testovalo v novembri, no starostovia a primátori by mali popracovať aj na posilnení jestvujúcich mobilných odberných miest. Tých je v súčasnosti na Slovensku 250. Zhruba v polovici z nich je možné objednať sa online na presný čas a miesta, systém v týchto dňoch však kolabuje. Testovanie bude prebiehať aj vo fabrikách a firmách, ktoré dostanú testovacie súpravy zadarmo od štátu. Samosprávy dostanú 5 eur od štátu za jeden vykonaný test.

 

5. Ak som chorý a nestihnem sa dať otestovať, čo mám robiť?

- V takom prípade sa môžete dať otestovať aj po 26. januári, cesta na antigénový alebo PCR test má výnimku zo zákazu vychádzania.

 

6. Čo ak v našej obci nie je mobilné odberové miesto?

- V takom prípade musíte ísť do vedľajšej obce alebo mesta. Rovnako sa môžete objednať na PCR- test, pozor, ten si však na rozdiel od antigénového musíte zaplatiť sami. Bude vám však platiť rovnako.

 

7. Komu a odkedy sa preukazujem testom?

- Potvrdením o negatívnom teste sa musíte preukazovať od 27. januára buď príslušníkom polície alebo aj na vyzvanie vo vybraných prevádzkach a to až do 3. februára. Po 3. februári už bude treba v regiónoch s horšími výsledkami nový test. Negatívny test bude od vás vyžadovať aj zamestnávateľ. Vláda odporučila hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku, ktorou sa uloží povinnosť zamestnávateľom nevpustiť neotestovaného zamestnanca na pracovisko.

 

8. Kde všade budem potrebovať negatívny test?

- Od 27. januára sa budete musieť preukázať negatívnym testom prakticky kamkoľvek pôjdete - do čistiarne odevov, na čerpaciu stanicu, do novinového stánku, na cestu do očnej optiky, do banky či poisťovne, ale aj do knižnice, servisu bicyklov a vozidiel, na poštu, v prípade, že idete na technickú a emisnú kontrolu vozidiel, do opravovne obuvi alebo servisu telekomunikačnej techniky.

 

9. Čo ak na test nepôjdem, môžem ísť do prírody?

- Ak ste doma už dlhšiu dobu na homeoffice a vaše deti nechodia do školy, tak si budete môcť ísť nakúpiť bez testu potraviny, drogériu, krmivo pre zvieratá. Do výnimky patrí od 27. januára aj zabezpečenie starostlivosti o deti či domáce zvieratá. Ak by ste chceli ísť na vychádzku, kde sa ráta aj individuálny šport v rámci okresu, už test ako priepustku potrebujete.

 

10. Ako to bude s prechádzkami so psami či s mačkami?

- V tomto prípade negatívny test nepotrebujete. Na vychádzku so psom alebo s mačkou do 1 000 metrov od bydliska. Ak by ste išli na dlhšiu túru, test už bude potrebný.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?